Komentari (181)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Potpuno sam za to da se odvoji religija i vlast
kome ba da se mi prilagodjavamo,,,,,
Tek nakon odlaska iz Bosne sam shvatila koliko smo mi bosanci primitivni, ogorceni i isfrustrirani ljudi. Valjda je zato i Bosna samo jedna crna rupa, za koju jedva ko i zna. Dennisa osobno poznajem i on je prava osoba koju Bosna treba kako bi krenula u Evropu. Ocigledno, bosanci jos nisu spremni za Evropu. Zalost jedna!
Također, više stotina žalbi roditelja je upućeno i Helsinškom komitetu BiH. U ovim žalbama roditelji ističu da je odluka ministra Suljagića o diskriminaciji vjeronauke donešena pred sam kraj školske godine čime je prekršeno osnovno pravo učenika da za svoj trud tokom cijele školske godine na kraju budu adekvatno i nagrađeni tj. ocijenjeni, kao i da je prekršeno osnovno pravo na mogućnost izbora, jer je odluka jednostrana.
„Oni su izabrali, baš kao što su i djeca koja žele vjeronauku kao punopravan predmet izvršila svoj izbor, do trenutka kad im je ta mogućnost vašom odlukom oduzeta. Time ste, poštovani ministre, ovu djecu stavili jednim svojim aktom u neravnopravan diskriminirajući položaj. Zar mislite da će se neko oglušiti o tako teško kršenje dječjih prava, zar zaista mislite da ova zemlja nema demokratsku, pravnu, socijalnu, vjersku, političku i svaku drugu elitu kao i instrumentarij kojim bi se borila protiv takvih zloupotreba položaja. Očekujemo da u što skorijem roku ispravite ovu grešku i štetu koju ste time počinili, u protivnom iskoristit ćemo sva pobrojana sredstva boreći se za zaštitu prava zagarantovanih ustavom naše zemlje\", kaže se u protestnom pismu roditelja učenika vjeronauke.
Više od 1500 roditelja učenika koji pohađaju Vjeronauku na području Kantona Sarajevo proteklih dana potpisalo je protestno pismo koje je predato Ministarstvu obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo, izražavajući nezadovoljstvo samovoljom i jednostranom odlukom Emira Suljagića ministra obrazovanja i nauke u Vladi Kantona Sarajevo. Roditelji svojim potpisima su zatražili da ministar Suljagić stavi van snage svoju odluku kojom se diskriminira i brutalno potire njihova i volja njihove djece i krši pravo na ravnopravnost vjerskog obrazovanja. U protestnom pismu roditelja se ističe da je ministar Suljagić svojom odlukom o izuzimanju ocjene Vjeronauke iz prosjeka za opšti uspjeh, duboko prekoračio ovlasti koje su mu povjerene. Roditelji su iskazali očekivanje da ministar ne žrtvuje veliku većinu učenika (preko 90 %) koji pohađaju časove vjeronauke zarad onih koji su svjesno izabrali da je ne pohađaju.
ovo sve mjeanci se javljaju pa nije nas srbima i hrvatima izvesen genocid i etnicko ciscenje nego nad bosnjacima muslimanima i mi imamo pravo da ucimo sta mi hocemo ne sta vi kazete SAMO SMO MI OVDJE UGROZENI MOJNE TE POLITIKE DODIKA TADICA JOSPOVICA NAMAZANOG, HRVATI U HRVATSKO SRBI U HRVATSKU A OVDJE BASNCKI BOSNJACI ZIVJELO SARAJEVSKO LJETO
@džihadbosna jel to ti imaš vagu da izvagaš ???
slab si ti vjernik, ha psuješ i ateiste nazivaš bagrom. Ti je g.... od vjernika i sramota za prave vjernike
@dzihadbosna - takve kao tebe treba poslati u Afganistan pa se brate ljepo bori tamo i huškaj te primitivce kao što si sam...Strašno si zaostao - tužno!! Nisi ti za Evrope . Inače bravo Denise!! Slazem se skroz, tog Cerića je više dosta ..dajte nam nauke, kulture a ko hoće u srednji vijek i u primitivizam, molim lijepo imate svoje kuće, ostavite škole na miru. Bošnjaci vi ste tako primitivni i zaostali, prosto tužno dokle smo došli... Ovo o čemu vi pričate nije duhovnost niti vjera, ovo je pozvi na mržnju, primitivizam i nekultura ... Jad i bjeda moji bošnjaci !!! Stidite se...
@komentar nekad se u afektu zanesem.. ne ponosim se time štO ponekad i ateističkoj opsujem ba.gri nešto..nije lijepo niti islamski.. ali kako drugačije sa bagrom postupiti..? misliš da bi navođenje aj.eta i ha.disa njima nešto značilo ??
Bravo lave svaka cast.....Dosta su nam mantije i ahmedije zagorcale zivot....
@dzihadbosna Pa prevedoše te službenici taguta na njihov vokabular, e moj brate....
Naše osnovne i srednje škole treba ukinuti jer ne služe ničemu. Za ono malo djece što hoće nešto da nauče treba srediti stipendije da idu vani.
Pa jadni ne bili ako vam dosad nije jasno da ste prosli tako kako ste prosli zbog islamske vjere onda je sve suvisno pricati.Kada amerika vise ne bude imala interesa ovdje i vama je kraj.Nije zlonamjerno zivota mi moga samo je iskrano ali djaba vama pojedinima pricati kad ste se zatvorili u sarajevski fildjan pa nevidite dalje od nosa.Pa vidite sta se desava sa muslimanskim drzavama sad kad im vise ne trebaju.dodjite malo na zapad pa pricajte i falite se da ste islamske vjere pa ce te vidjeti reakcije.Ovdje vecina muslimana kad ih pitaju sta su kazu da su Hrvati bas zbog toga sto se islam bas ne voli a i da bolje prodju sa biznisima.
@nidje.veze....nisi potpuno u pravu. ima church taxa ali se odnosi samo na pripadnike crkve! ako ne zelis placati onda ne mozes biti clan crkve. u austriji je naprimjer obavezno za katolike, ali ako ne zelis biti clan crkve ili nisi katolik ti kirchesteuer ne trebas placati. u vecini eu-zemalja postoje drzavne skole, gdje nema vjeronauke. Postoje takodje skole sa religioznim karakterom gdje je vjera dio skolskog dana, naprimjer pocinje se obrok sa molitvom u kriscanskim skolam. u islamskim klanjaju, itd. Oni koji zele vjeronauku salju svoju djecu u neku kriscansku skolu (reformiranu, protestantsku, katolicku ili opcu kriscansku) ili islamsku skolu, ili ih salju u mejtef il\' u nedeljnu skolu. i ako nisi pripadnik vjere skole, mozes pohadjati skolu i nisi obavezan moliti se ili klanjati. ucenje o religiji jeste dio curriculuma skole vjerskog karaktera. tako bi nesto trebalo i u bih.
Ova Nasa stranka je isto zavrslija karijeru ili da budem precizan, nije nikad ni postojala kao ozbiljan faktor. Ovaj lik jest promjenio ime i ne stidi se toga, i ne treba da se stidi, to je jedno pravo koje ima svaki covjek u civilizovanom drustvu. Ne znam sto se oko toga vodi bilo kakva polemika... Jedina je hampa oko ovog lika i oko Kusturice a znamo svi i prilican broj ljudi koju si imali \"pravoslavna\" ili \"katolicka\" imena a sada imaju arapska, to nikom ne smeta, nego je za svaku pohvalu?? Licemjerje svuda... Presmjesni su argumenti re.isa o tome zasto treba vjeronauka u skoli, a posebno zasto je treba ocjenjivati ili je ubacivati u prosjek. Koliko je meni poznato, nema covjeka koji je imao vjeronauku u Bosni dok je ovi nisu uveli prije par godina. Sta to kao svi mi koji je nismo imali smo nesto propustili pa sad treba djeca da nadoknade i to ce rijesiti nesto? Svaki covjek koji zeli zaista da zivi u ovoj zemlji mora da shvati da ovdje se vjera mora odvojiti od drzave.