Osude iz Naše stranke
0

Gratz pozvao Cerića da odstupi od pozicije i uključi se u politiku

Sarajevo-x.com
Dennis Gratz
Dennis Gratz
Naša stranka je oštro osudila nedavne izjave reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića izrečene u Blagaju, nazivajući ih huškačkim.

"Najoštrije osuđujemo zloupotrebu visoke vjerske funkcije koju reis Cerić obnaša i ponašanje koje sebi jedan duhovni vođa ne bi smio dopustiti. Naime, poziv svojim sljedbenicima na revoluciju radi odluke o prebacivanju ocjena iz vjeronauke u opisne, dokazuje da reis Cerić ponovno izlazi iz okvira vjerskog djelovanja radi političkih ciljeva", navodi se u saopštenju Naše stranke, koje potpisuje predsjednik Dennis Gratz.

U obraćanju Ceriću Gratz je poručio: "Želimo Vas podsjetiti na nešto na šta biste Vi trebali podsjećati druge, a to je da istinske vjerske slobode uređuju odnose između religije i države na temelju modernih demokratskih i sekularnih principa, prije svega razdvajanje vjerskih i državnih institucija. Isključivo u takvim uvjetima religija može ostati vjerna svojoj svrsi. Ako se, gospodine Ceriću, ne možete držati osnovnih postulata koje podrazumijeva Vaš vjerski položaj, pozivamo Vas da odstupite i otvoreno počnete obnašati političku funkciju, te se transparentno borite za ciljeve koji se kriju iza ovih Vaših ambicija".