BiH
521

GRAS ostaje bez 30 vozila, Sarajevu prijeti blokada saobraćaja

Piše: A. B.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Trideset vozila Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća GRAS u četvrtak će se naći na aukciji na Općinskom sudu u Sarajevu zbog više od 14,5 miliona duga PDV-a Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH). Ovakav potez mogao bi paralizovati javni saobraćaj u Sarajevu.

Naime, UIO BiH je pokrenula je postupak izuzimanja vozila GRAS-u (osam tramvaja, deset minibusa i 18 autobusa) zbog nagomilanog duga za PDV-a koji je godinama rastao zbog zateznih kamata. Ovo javno preduzeće trenutno je na prvom mjestu dužnika za PDV, a 2014. godine sadašnji direktor GRAS-a Avdo Vatrić s UIO BiH je potpisao ugovor o vraćanju duga u 36 rata.

Kako je za Klix.ba rekao Dženan Redžo, vršilac dužnosti člana Nadzornog odbora GRAS-a, isplaćene su samo četiri rate u iznosu od oko šest miliona KM.

KJKP GRAS na pravom mjestu PDV dužnika
KJKP GRAS na pravom mjestu PDV dužnika

"S obzirom na nagomilane probleme i neredovno plaćanje PDV-a, GRAS se sada suočava s dugom od oko 14,5 miliona KM. UIO BiH je pokrenuo postupak izuzimanja vozila te prodaje putem aukcije koja će se održati u četvrtak, 27. aprila u Općinskom sudu u Sarajevu. Bez obzira na uspješnost aukcije i njen ishod, potez povlačenja 30 vozila iz kruga preduzeća paralizovat će javni saobraćaj u glavnom gradu BiH", rekao je Redžo.

Aukcija će se održati tri puta. Prvi put će se pokušati naplatiti cjelokupan iznos od 14,5 miliona KM, potom pola iznosa, a treći put će se prihvatiti cijena kolika se ponudi. Aukcionar i sudski izvršitelj bit će Adnan Kurtović iz Općinskog suda u Sarajevu, a realizacije počinje u 11 sati. Iz Suda su za naš portal kazali da se ne radi o zakonskoj prodaji te da se vozila ne mogu prodati ispod procijenjene vrijednosti.

Obavijest o aukciji koju je dostavio Općinski sud u Sarajevu
Obavijest o aukciji koju je dostavio Općinski sud u Sarajevu

Glasnogovornik UIO BiH Ratko Kovačević za naš portal je potvrdio pokretanje postupka izuzimanja i prodaje GRAS-ovih vozila, kazavši da se radi o preduzeću s najvišim dugovanjem Upravi. Direktor GRAS-a Avdo Vatrić za Klix.ba je kazao da su u toku pregovori s ministrom saobraćaja Kantona Sarajevo Mujom Fišom.

"Radimo na tome da ne dođe do prodaje naših vozila i nadamo se da do toga neće doći. Takva situacije bi značila da saobraćaj ne bi mogao normalno funkcionisati. U toku su pregovori s resornim ministarstvom", rekao je Vatrić.

Iz Porezne uprave Federacije BiH ranije su najavili da će blokirati račune najvećim javnim dužnicima, među kojima je i GRAS. Kako bi se izvukli iz finansijske dubioze i kraha koji im prijeti, GRAS je najavio i prodaju minibuskog depoa kod Željezničke stanice.