BiH
26

GRAS će dug PDV-a isplatiti putem kredita, odgođena aukcija na Općinskom sudu u Sarajevu

Piše: A. B.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Avdo Vatrić, direktor Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća GRAS potvrdio je za Klix.ba da je odgođena aukcija koja je trebala biti održana sutra na Općinskom sudu u Sarajevu.

Kako je izjavio Vatrić, nakon jučerašnjih pregovora s ministrom saobraćaja Kantona Sarajevo Mujom Fišom, poslan je dopis Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH).

"Jučer smo UIO BiH u Banju Luku poslali dopis u kojem smo obrazložili naše zahtjeve. Za dva mjeseca ćemo putem kredita otplatiti dug PDV-a koji dugujemo UIO BiH. Aukcija koja je bila najavljena za sutra je odgođena", izjavio je Vatrić.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje su potvrdili da je odgođena za sutra najavljena aukcija na kojoj je trebala biti izvršena prodaja osam tramvaja i 28 autobusa KJKP GRAS i to na rok od dva mjeseca.

"Vlada Kantona Sarajevo i nadležno kantonalno Ministarstvo saobraćaja proslijedili su dopis Upravi za indirektno oporezivanje kojim je zatražena odgoda aukcije za prodaju vozila GRAS-a. Vlada Kantona Sarajevo je dala garancije UIO da će u naredna dva mjeseca putem kreditnog zaduženja izvršiti kompletnu uplatu duga ovog preduzeća po osnovu PDV-a, koji u ovom trenutku sa zakonskom zateznom kamatom iznosi 15,7 miliona KM. Imajući u vidu da bi oduzimanje i prodaja vozila izazvala značajne negativne posljedice po javni saobraćaj u Sarajevu, UIO je produžila rok za uplatu duga za dva mjesec. Naravno, do konačne uplate cjelokupnog dugovanja UIO će i dalje obračunavati zakonsku zateznu kamatu koja iznosi 0,04 % na osnovni dug za svaki dan zakašnjenja plaćanja“, navode iz UIO BiH.

Vjeruju da će GRAS i Vlada KS-a ispuniti obećanje i cjelokupni dug izmiriti u roku od dva mjeseca, inače će UIO biti prisiljena da organizuje novu aukciju i proda vozila koja su Upravi data kao osiguranje plaćanja duga.

Podsjećamo, UIO je u maju 2014. godine GRAS-u izdala Rješenje o odgođenom plaćanju duga po osnovu PDV-a i to na 36 rata. Tada je ukupan dug kompanije iznosio 8,7 miliona KM. S obzirom na to da dug nije bio izmirivan u skladu s dogovorenim uslovima, UIO je 14.04.2015. godina podnijela nadležnom Sudu Prijedlog za izvršenje na iznos od 7,8 miliona KM, a dana 30.06.2015. godine.