BiH
170

Ukoliko Porezna uprava sutra blokira račun GRAS-u, od petka moguć kolaps javnog prevoza

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Avdo Vatrić, direktor GRAS-a za Klix.ba je potvrdio da, ukoliko Porezna uprava sutra blokira račun tom preduzeću, kako su i najavili, već od četvrtka ili petka može doći do potpune blokade javnog prevoza, a prije svega autobuskog i minibuskog saobraćaja.

Iz Porezne uprave FBiH najavili su da će 20. aprila blokirati račune najvećim javnim dužnicima, među kojima su Željeznice FBiH sa dugom od oko 200 miliona KM, GRAS-u koji duguje 116 miliona KM, Rudnicima Kreka Tuzla koji duguju 110 miliona KM, i drugim velikim dužnicima.

Vatrić je kazao da bi blokada jedinog računa preko kojeg radi to preduzeće mogla značiti potpunu blokadu javnog prevoza.

"Mi smo nekada imali 10 računa, ali su svi blokirani, a sada imamo samo jedan preko kojeg funkcionišemo, a prije svega vršimo plaćanje nafte, koja nam je neophodna. Ukoliko nam i ovaj račun blokiraju, u četvrtak ili petak možemo očekivati kolaps autobuskog i minibuskog saobraćaja, jer jednostavno nećemo imati nafte", kazao je Vatrić za Klix.ba.

Ipak, u GRAS-u se nadaju rješenju, jer je za danas zakazan sastanak s premijerom Kantona Sarajevo Elmedinom Konakovićem, ali eventualne opcije za odgodu blokade računa nisu poznate.

Šerif Isović, direktor Porezne uprave FBiH ranije je za Klix.ba izjavio da su prije pet mjeseci obavijestili premijere kantona i rukovodstvo kompanija koje su najveći dužnici o njihovoj obavezi da izmire dugovanja. Međutim, u međuvremenu ništa konkretno nije poduzeto, a dugovi javnih kompanija su ostali neumanjeni.

Iz Porezne uprave predložili su i opciju potpisivanja sporazuma, prema kojem bi se dugovi plaćali na rate, ali je diskutabilno kojem preduzeću je isplativa ta opcija, s obzirom na kamatu od 14,6 posto u tom slučaju.

Šta će biti sa Željeznicama FBiH, Rudnikom Kreka Tuzla i drugim dužnicima za sada niko ne spominje, ali je evidentno da se godinama ništa nije uradilo po tom pitanju. Za sada je sve izvjesnije da će građani ponovo ispaštati zbog blokade javnog prevoza.