Bivši hrvatski ministar
295

Granić: Republika Srpska ima separatističke težnje, to je ogromna opasnost

R. D.
Bivši hrvatski ministar vanjskih poslova i sudionik Dejtonskog sporazuma Mate Granić ocjenjuje Plenkovićev službeni posjet BiH vrlo važnim u vrlo izazovnom vremenu, najizazovnijem nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma krajem 1995. godine.

"Na sceni su separatističke težnje Republike Srpske s jedne strane, a s druge strane pokušaj da se BiH učini unitarnom, građanskom državom, što nismo dogovorili u Dejtonu i potpisali u Washingtonu, Dejtonu i Parizu. To je isto ogromna opasnost", rekao je Granić gostujući u programu HTV-a.

On kaže kako je Plenković došao s porukom podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, prijateljstva, saradnje dijaloga, jačanje ekonomske saradnje, ali i rješavanja otvorenih pitanja, znači čvrste podrške konstitutivnosti hrvatskog naroda u BiH jer je to temelj Dejtonsko-pariškog sporazuma - jedna država, dva entiteta, tri konstitutivna naroda, jednaka prava za sve građane BiH, ljudska, građanska i sva ostala prava.

"To je temelj Dejtonsko-pariškog sporazuma i bilo kakve promjene, a jesu li se dogodile, da, dogodile su se, odlukama visokih predstavnika uglavnom, posebno 2006. godine koji su puzajućim promjenama doveli hrvatski narod u neravnopravni položaj. To znači da su u tri navrata jedna drugi narod - Bošnjaci izabrali hrvatskog predstavnika. To nije dogovoreno. To nije duh, to nije slovo Dejtonskog sporazuma. O tome nitko tada nije razmišljao da se uopće može dogoditi. Moglo se dogoditi promjenama koje su visoki predstavnici učinili, a da u tom trenutku nije bila predmet ozbiljne pažnje niti SAD-a niti EU", dodao je Granić.