"Je li potreban Dayton 2"
49

Schmidt sutra u Zagrebu govori o budućnosti BiH u EU: Govornici Granić i Grlić Radman

B. H.
Sutra se Zagrebu održava palenel diskusija pod nazivom "Proširenje EU - Može li BiH biti nova uspješnica". Na ovom skupu će govoriti visoki predstavnik Christian Schmidt, te zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić.

Panel organizuje zastupnik u Evropskom parlamentu Tomislav Sokol, a pokrovitelji su Konrad-Adenauer-Stiftung i Evropska narodna partija.

Panel će otvoriti ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, nakon čega će govoriti i bivši ministar vanjskih poslova ove zemlje Mate Granić.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt će na ovom panelu govoriti o ulozi Bosne i Hercegovine u proširenju Evropske unije.

"BiH je podnijela zahtjev za članstvo u EU u februraru 2016. godine a status zemlje kandidata joj je dodijeljen u decembru 2022. godine uz pretpostavku da će provesti korake navedene u komunikaciji Komisije iz oktobra o politici proširenja kako bi se ojačali vladavina prava, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, upravljanje migracijama i temeljna prava", stoji u opisu panela.

Na panelu će učestvovati i zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić.

"Kada se očekuje početak pristupnih pregovora? Je li potrebno vratiti "Dayton na početne postavke" ili je potreban "Dayton 2". Hoće li članstvo u EU riješiti glavne probleme u BiH", dodaje se u opisu panela.