BiH
0

Grahovac: Reforma policije neminovnost

FENA
Foto: Gavrilo Grahovac
Foto: Gavrilo Grahovac
Premda se prema izvještajima medija može steći dojam da sigurnosna situacija u FBiH nije najbolja, svi podaci govore da je ona iz dana u dan sve bolja, izjavio je danas novinarima u Sarajevu na ceremoniji u povodu Dana policije Federacije BiH zamjenik federalnog premijera Gavrilo Grahovac.

Realno govoreći, mislim da je danas sigurnosna situacija u FBiH daleko bolja nego što je bila unazad dvije-tri godine, a da ne govorim o onome prije više godina, kazao je Grahovac.

On je, međutim, upozorio da nije dostignut nivo koji se želi, ali da ono što je do sada postignuto predstavlja dobar temelj da se konačno provede reforma policije i da se otpori reformi policije svladaju.

Reforma policije je nešto što je neminovnost i što će sigurno biti. Mi danas obilježavamo Dan policije FBiH s nadom da se dani policije FBiH bliže kraju i da će vrlo brzo biti policija države BiH, istakao je Grahovac.

Federalni ministar unutarnjih poslova Muhidin Alić je rekao da je na osnovu parametara koje policija prati zadovoljan rezultatima kada je u pitanju kriminal i javni red i mir.

Ministar Alić je, međutim, rekao da nije zadovoljan stanjem u oblasti sigurnosti saobraćaja, a pogotovo kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločinaca u BiH.

Prošlo je gotovo 15 godina, a mi nismo uspjeli da privedemo pravdi najodgovornije. Mislim da je u toj oblasti najviše nepravde učinjeno prema građanima, kazao je on.

Alić je najavio da će Federalni MUP sigurno snažno podržati reformu policije u BiH, te da će se snažnije uhvatiti ukoštac sa svim oblicima kriminala, a pogotovo ratnih zločina.

Također je najavio mjere koje će biti kompatibilne s budućom reformom policije i materijalno-tehničko opremanje policije kako bi se uspješno borila protiv savremenih oblika kriminala te poboljšanje materijalnog položaja policije.

Osnovni zadatak svih policijskih snaga jest poboljšanje sigurnosne situacije na području čitave Federacije BiH, izjavio je novinarima direktor Federalne uprave policije Zlatko Miletić.

On je istaknuo da je zadovoljan rezultatima koji se postižu, s obzirom na to da Federalna uprava policije ima za oko 50 posto manje policijskih službenika, a u posljednjoj godini je čak za 43 posto popravila rezultate svoga rada.

Na ceremoniji su uručene nagrade istaknutim policijskim, državnim službenicima i namještenicima Federalnog MUP-a i Federalne uprave policije te medalje i nagrade pobjednicima u sportskim takmičenjima.