Radnici GRAS-a stupili u štrajk
0

FOTO / Gradski saobraćaj u Sarajevu ne radi!

Sarajevo-x.com
Štrajk GRAS-a (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Radnici GRAS-a stupili su u štrajk i jutros u glavnom gradu Bosne i Hercegovine ne radi gradski saobraćaj - tramvaji, trolejbusi i autobusi. Učenici, studenti i radnici do odredišta ovoga jutra moraju pronaći drugi vid prevoza.

Centrotrans uvodi 15 autobusa

Iako su sinoć prije ponoći radnici GRAS-a istakli da neće stupiti u štrajk i da je došlo do "usaglašavanja" stavova, na kraju do toga, ipak, nije došlo.

Nezadovolji radnici stupili su u štrajk, a zbog toga najviše ispaštaju građani Sarajeva koji jutros moraju tražiti drugi vid prevoza do odredišta.

Na trenutnu krizu reagovali su predstavnici Centrotransa, koji uvodi 15 autobusa na linijama Hrasnica - Ilidža - Vijećnica i Dobrinja - Vijećnica.

"Centrotrans - Eurolines Sarajevo je spreman, po zhtjevu nadležnih organa, staviti na raspolaganje sve svoje kapacitete u funkciju obezbjeđenja nesmetanog javnog gradskog i prigradskog prijevoza građana na području Kantona Sarajevo.

U cilju obezbjeđenja minimalnih prevoznih usluga Centrotrans - Eurolines je odlučio da građanima Sarajeva na pravcima Hrasnica - Vijećnica i Dobrinja - Vijećnica stavi na raspolaganje 15 autobusa 9 sati, koji će raditi do okončanja štrajka zaposlenika JKP GRAS", navodi se u saopštenju ove kompanije.

Reagovat će i Sarajevo Taxi

Kako saznajemo, firma Sarajevo Taxi namjerava uvesti linijski prevoz putnika po cijeni od 1,80 KM.

Podsjetimo, za danas je zakazana vanredna sjednica Vlade Kantona Sarajevo na kojoj će se definisati zaključci o nekoliko osnovnih zahtjeva koje je Sindikat GRAS-a tražio od Vlade KS.

Od Ministarstva zdravstva KS i Zavoda zdravstvenog osiguranja KS tražit će se urgentno rješenje ovjere zdravstvenih knjižica uposlenicima GRAS-a.

Pred Vladom Kantona Sarajevo će u četvrtak biti informacija o broju prodatih mjesečnih karata budžetskim korisnicima od KJKP GRAS sa prijedlogom zaključka o implementaciji odluke kojom se svi budžetski korsnici obavezuju za kupovinu mjesečnih karata za gradski prevoz za svoje uposlenike.

Tematska sjednica Vlade KS

Po zakonom predviđenoj proceduri, a u što kraćem roku, bit će organizirana tematska sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, na kojoj će se razmatrati stanje u GRAS-u, gdje će se od menadžmenta i uprave tražiti prijedlog mjera za rješavanje problema u ovom preduzeću. 

Na sjednicu u utorak pozvan je i direktor GRAS-a koji će upoznati Vladu KS o trenutnom finansijskom stanju, kako bi augustovska plaća bila isplaćena do kraja ove sedmice.