Nakon niza malverzacija
0

Gradonačelnik Mostara traži pomoć Svjetske banke da završi milionski projekt kolektora

G. Š.
Mario Kordić (Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL) (Foto: G. Š./Klix.ba)
Mario Kordić (Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL) (Foto: G. Š./Klix.ba)
Zbog mostarskih kolektora koji se vežu za aferu malverzacija i pronevjere milioskih sredstava, gradonačelnik Mostara Mario Kordić je tražio pomoć Svjestke banke, kako bi se crna mrlja skinula sa ovog grada i projekt koji je nazvan historijskim konačno završio.
Na ovaj način bez sumnje mostarski gradonačelnik želi vratiti povjerenje međunarodnih donatora, koji su digli ruke od ulaganja u najveći grad u Hercegovini, nakon što je zbog milionskog projekta kolektora, Mostar dobio negativne reperkusije švedskog ambasadora koji uprkos traženju, od bivše vlasti nije dobio uvid u transparentno trošenje novca.

Iz Gradske uprave Mostara nam je potvrđeno da je gradonačelnik Mario Kordić održao video sastanak sa šefom ureda Svjetske banke u Sarajevu Emanuelom Salinasom i tražio pomoć.

Tom prilikom je mostarski gradonačelnik obećao maksimalan lični angažman kao i Grada Mostara u cilju iznalaženja rješenja za pročistač, te je izvijestio predstavnike Svjetske banke kako su već poduzete konkretne aktivnosti u tom pravcu.

Kazao je da su angažirane stručne firme koje će procijeniti koliko je potrebno financijskih sredstava za otklanjanje uočenih nedostataka u probnom radu pročistača, a o čemu se trenutno vodi arbitražni postupak u Hagu sa izvođačem radova firmom Aktor iz Grčke.

Gradonačelnik je izrazio spremnost da Grad Mostar osigura sredstva i otkloni nedostatke kako bi pročistač dobio uporabnu dozvolu. Također je upoznao predstavnike Svjetske banke kako Grad Mostar intenzivno radi i na izgradnji sekundarne kanalizacijske mreže kako bi kolektori i pročistač bili u punom kapacitetu te na rješavanju problema oko deponije.

Predstavnici Svjetske banke su kako navode iz Gradske uprave Mostara podržali angažman gradonačelnika Kordića i njegov proaktivni pristup rješavanju tog za Mostar važnog problema i ponudili pomoć oko rješavanja upravljanja komunalnim poduzećima kroz sustavna rješenja za postizanje njihove održivosti i učinkovitosti.

Izrazili su nadu i uvjerenje kako će se priča oko pročistača završiti na pozitivan način.

U tom cilju iskazali su sa svoje strane spremnost pružiti tehničku podršku kako bi zajedno s Gradom Mostarom, Agencijom za sliv Jadranskog mora, te predstavnicima švedske Abasade u BiH i predstavnicima UNDP-a, konačno završili ovaj projekt.

Podsjetimo da se Sistem prečišćivača otpadnih voda u Mostaru, famozni kolektor čija je kapitalna vrijednost procjenjivana na 130 miliona KM, gradi pet posljednjih godina i pored kritika stranih finansijera nikad nije stavljen u funkciju niti se objasnilo gdje je novac nestao.

Predsjednik Udruge za unapređenje kvalitete življenja "Futura" iz Mostara Marin Bago i članovi mreže "Naše društvo", u januaru 2019. godine su podnijeli krivičnu prijavu protiv pet osoba iz sistema komunalne djelatnosti, uključujući tadašnjeg gradonačelnika Mostara Ljubu Bešlića.

Optužili su ih za netransparentno trošenje oko 105 miliona maraka tokom sedam godina u oblasti komunalne potrošnje. Nakon toga se desila i problematika oko kolektora, trovanja, gubljenje okolinske dozvole i zatvaranje deponije Uborak, te uništenje komunalne infrastrukture, ali sve je ostalo na krivičnim prijavama, za šta još niko nije odgovarao.