BiH
34

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva: Sve što je nelegalno nije uredu, ali je sila neprihvatljiva

Anadolija
Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija povodom slučaja "krsta na Zlatištu" je istakao da "sve što je nelegalno nije uredu". 

"Od Grada Istočno Sarajevo niko nije tražio nikakve saglasnosti, niti ih je dobio. To dakle, nije u nadležnosti Grada Istočno Sarajevo. Naravno, da sve ono što je urađeno, a nelegalno nije uredu. No, primjena bilo kakve sile nije prihvatljiva", zaključio je Samardžija u razgovoru za Anadoliju. 

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva naveo je da ih kao lokalnu zajednicu niko nije informisao o dešavanjima prethodne noći na području Zlatišta, te da su sve informacije koje su do njih stigle one iz medija. 

 Improvizirani krst na Zlatištu, brdu iznad Sarajeva, srušen je tokom noći presjecanjem armaturnih žica.

Krst na Zlatištu, lokaciji s kojeg su snage Vojske Republike Srpske tokom agresije bombardovale Sarajevo, postavljen je 21. septembra. Postavljanje krsta koji se vidio iz različitih dijelova glavnog grada BiH pozdravio je predsjednik Saveza logoraša RS-a Branislav Dukić, dok su reakcije udruženja žrtava rata iz Sarajeva u potpunoj suprotnosti.

Komisija za državnu imovinu BiH prethodno nije odobrila podizanje krsta na Zlatištu, jer je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko zatražio da se preisipita odluka od 19. novembra 2012. godine, kada je odlučeno da se parcela državnog zemljišta izuzme i dodijeli lokalnim vlastima u RS-u. 

Krst na Zlatištu nije imao potrebnu dozvolu, jer nadležna služba u općini Istočni Stari Grad nije dobila nikakav zahtjev za izgradnju bilo kakvog objekta na Zlatištu.