BiH
0

Gradonačelnica Borovac odbacila optužbe KO SDPBiH Sarajevo

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac sinoć je reagirala na optužbe Kantonalnog odbora SDP-a BiH Sarajevo koji je poziva na odgovornost jer je, kako navode, "zloupotrijebila svoju funkciju i obmanula javnost ozvaničenjem objekta koji nema upotrebnu dozvolu i za koji još ni izdaleka nisu položeni svi računi".

Gradonačelnica Borovac izjavila je za Fenu kako želi da podsjeti Kantonalni odbor SDP-a Sarajevo na to ko je obmanjivao javnost kada je u pitanju izgradnja bazena na Otoci.

Prema njenim riječima, kadrovi SDP-a 2004. godine, kako tadašnji načelnik općine tako i gradonačelnik, potpisali su ugovor za izgradnju bazena čiji je rok bio godina dana.

"Već u startu obmanjeno je da će bazen biti završen za godinu dana, jer očito za njega nisu bila predviđena sredstva. A to je bio glavni predizborni adut SDP-a na lokalnim izborima 2004. godine. Kada sam je došla, bazen je bio u temeljima, i krenula sam s tom, za njih sada, kako su izjavili, propalom investicijom, koju su oni započeli, da bih završila taj posao, jer sam smatrala da građanima treba da se napravi taj bazen", kazala je Borovac.

Prema njenim riječima, bazen je urađen, ali je zbog nerealnih rokova gradnja produžena.

"Ali ja sam uspjela i očito je da SDP boli istina što je ova gradska vlast na čelu sa mnom završila taj bazen, a ne oni. Bazen je urađen po svim standardima koji odgovaraju i za sigurnost i za kvalitet izvedenih radova“, kazala je gradonačelnica.

Činjenica je, dodala je ona, da je bazen u vrijeme otvaranja imao certifikat za sigurnost od komisije koja ga je pregledala.

Ona napominje da su se u međuvremenu pojavili određeni nedostaci na krovu koji još treba da se otklone.

"Što to dosada nije urađeno mora se pitati izvođač radova i Zavod za izgradnju grada. Mislim da se kvar mogao otkloniti za 48 sati, a ne ovoliko natezanje oko tih sitnih nedostataka“, kazala je Borovac.

Ona ističe da nije tačno da će to platiti građani, "jer se radi o investiciji za koju se neće ni dinar više dati nego što je ona urađena".

Borovac misli da se od jednog projekta koji je urađen u ovom mandatu kada je ona gradonačelnica i koji je ponuđen građanima grada Sarajeva pravi nepotrebna afera i izvode nepotrebne priče samo da bi se omalovažio rad i nje lično kao gradonačelnice.

"Podsjetit ću predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a Damira Hadžića da je on iskoristio slikanje pored bazena kao adut za svoju kampanju 2004. godine mada je i sam tada znao da od tog bazena neće biti ništa. Ono što je učinjeno s moje strane jest da sam građanima dala bazen, koji je Grad izgradio i predao na upotrebu, a ti mali nedostaci koji su se javili na jednoj tako skupoj investiciji ne zaslužuju da se tako govori i potcjenjuje ono što je urađeno“, smatra gradonačelnica Borovac.