Građani ogorčeni
82

Građevinski radovi na Bjelašnici uz eksplozije i kršenje epidemioloških mjera

A. B.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
U apartmanskom naselju na Bjelašnici, tačnije, na Babinom dolu već posljednjih mjesec se gradi stambeni objekt, ali uz brojne propuste kako tvrde građani koji trenutno borave ili žive na tom području.

Naime, redakciji portala Klix.ba javio se zabrinuti građanin koji nam je kazao da se trenutni radovi na izgradnji navedenog objekta odvijaju uz kršenje epidemioloških mjera, jer kako je dodao, radnici ne nose zaštitne maske niti bilo koju drugu opremu iako je tako propisano. Drugi problem, predstavlja i kršenje svih procedura koje se podrazumijevaju prilikom gradnje.

"Prije svega gradilište nije ograđeno, na tom području ne postoji nigdje tabla ili barem nije na vidnom mjestu, a na kojoj je naveden izvođač i investitor radova, kao ni vrijeme kada bi trebali biti završeni. Ono što posebno zabrinjava je miniranje kako bi se određeni dio područja prokrčio i to se do sada desilo tri puta i zaista nije nimalo ugodno prije svega jer u okolini žive ljudi, a eksplozija je snažna i izazvala je podrhtavanje tla", kazao nam je sagovornik.

Fotoreporter portala Klix.ba je obišao gradilište i na fotografijama je primjetno da radnici nisu zaštićeni prema propisanim mjerama, ali i da gradilište nije u potpunosti ograđeno, a sagovornik nam je poslao i video koji jeste kratak, ali se na njemu može vidjeti aktiviranje eksplozije.

"Nisam uspio snimiti duži video jer je to bilo baš u tom trenutku koji je izazvao i paniku među ljudima, a mislim da nije ispravno da se na takav način odvija gradnja i minira u naseljenom području. Kontaktirali smo Policijsku upravu Trnovo i nadležnu građevinsku inspekciju iz iste općine jer nam je rečeno da su oni nadležni, međutim, oglušili su se na naš poziv. Obećali su da će doći, ali nikada nisu, postavlja se pitanje koga štite i zbog čega", dodao je.

Ono što dodatno otežava situaciju je trenutna epidemiološka situacija. Kako nam je rekao čitatelj, ne preporučuje se boravak vani, a pogotovo je zabranjen izlazak osobama mlađima od 18 i starijima od 65 godina.

"A na ovom području borave razne generacije. Tako da ljudi u ovakvoj situaciji ne mogu izaći ni vani i prošetati jer se pridržavaju mjera, a opet, s druge strane, plaše se i da ostanu u svojim kućama i vikendicama jer nije nimalo ugodno kada počnu eksplozije. Ja inače živim na Dobrinji, ali sam došao na Bjelašnicu s porodicom kako je počela pandemija da se izdvojimo i boravimo na čistom zraku, međutim, nemamo ni mira ni sigurnosti", zaključio je naš sagovornik.

Ovim povodom kontaktirali smo i Policijsku upravu kao i građevinsku inspekciju Trnovo, međutim, do objavljivanja teksta nismo dobili odgovore na naša pitanja o investitoru radova, kao i tome zbog čega nisu na poziv građana obišli radove i sankcionisali sve eventualne nepravilnosti.