Nacrt zakona u RS
0

Građanima na volju izjašnjavanje o naciji i vjeri?

SRNA
Narodna skupština RS (Foto: SRNA)
Narodna skupština RS (Foto: SRNA)
Nacrt zakona o popisu stanovništva Republike Srpske 2011. godine predviđa izjašnjavanje o državljanstvu, nacionalnoj pripadnosti, maternjem jeziku i vjeroispovijesti, a posebnim članom se utvrđuje da građani ne moraju da se izjašnjavaju o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, o čemu će i sam popisni obrazac sadržavati pouku.

Nacrt koji će se naći na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine RS, čiji početak je zakazan za 16. mart, uređuje finansiranje izvršenja poslova i zadataka popisa, za šta je neophodno ukupno 18 miliona maraka.

U roku od 30 dana po završenom popisivanju bit će objavljeni prvi rezultati o brojnom stanju stanovništva RS i njegovom nacionalnom sastavu, kao i podaci o broju domaćinstava i stanova.

U periodu od 1. januara 2012. do 31. decembra 2013. godine Republički zavod za statistiku će sukcesivno objavljivati konačne rezultate popisa, a nakon 31. decembra 2013. godine, Republički zavod za statistiku nastavit će i sa specijalnim obradama prikupljene popisne građe, radi dobijanja još raznovrsnijih i bogatijih statističkih informacija.

Popisom će se obuhvatiti državljani BiH i strani državljani koji imaju prebivalište ili boravište u RS, bez obzira na to gdje se u momentu popisa nalaze, lica bez državljanstva koja imaju boravište u RS bez obzira na to gdje se u momentu popisa nalaze, te domaćinstva, stanovi i druge nastanjene prostorije ovih lica.

U Nacrtu zakona naglašava se ključna uloga Republičkog zavoda za statistiku u svim fazama pripreme, organizacije i provođenja popisa, zatim Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, te ministarstava pravde i unutrašnjih poslova.