Do kraja 2020. godine
0

Građanima Krajine bit će produžen rok za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata

M. N.
Vlada Unsko-sanskog kantona prihvatila je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o prostornom uređenju i građenju kojim se rok za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata produžava do 31. decembra 2020. godine.

Ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK Adnan Alagić kazao je kako su nedavno stavili van snage Zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata i građevina te da se legalizacija objekata sada vrši po Zakonu o prostornom uređenju i građenju koji tretira tu oblast.

"Rok za podnošenje prijave za legalizaciju bio je do 31.12. ove godine, a to znači da bi građani mogli imati samo još mjesec. Zbog toga je izmjena ovog zakona bitna, iako je vrlo mala. Rok je produžen do 31. decembra 2020. godine i ovo ide u korist naših građana", rekao je Alagić.

Izmjene treba usvojiti Skupština USK kako bi stupile na snagu. Građani Krajine i dalje mogu podnositi prijave za legalizaciju svojih objekata, samo će biti tretirani po drugom zakonu.

Nakon što ove izmjene budu usvojene, Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK nastavit će raditi na izmjenama i drugih članova Zakona o građenju.

Prema posljednjim informacijama, samo u Bihaću je do kraja prošle godine bilo oko 2.000 bespravno izgrađenih objekata.