Nepoznata sudbina životinje
0

Građani uhvatili lisicu u centru Sarajeva

Piše: Dalibor Bošnjak
Lisica prije odvođenja u kafileriju (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
U utorak ujutro, oko 2:30 sati, građani Sarajeva su u centru grada uhvatili lisicu.

Životinja je u grad vjerovatno došla u potrazi za hranom. Primijetila su je dvojica mladića koji su se vozili ulicom pored Narodnog pozorišta. Nakon što je lisica pretrčala cestu ispred njih, mladići su zaustavili automobil i krenuli za njom. Životinja je ušla u prolaz kod Kamernog teatra i popela se na stepenice gdje se nalaze prostorije Hrvatskog planinarskog društva "Bjelašnica". Službenik ovog udruženja je uspio zatvoriti u toalet, gdje je dočekala jutro.

Povodom ovog slučaja smo kontaktirali Udruženje za zaštitu životinja "AV-MAU" iz Sarajeva, gdje nam je rečeno da je njihova želja da životinja bude puštena u prirodu.

Kako bismo saznali sudbinu lisice koju su iz Hrvatskog planinarskog društva "Bjelašnica" preuzeli službenici "RAD-a", kontaktirali smo Odjel kafilerije. Od jednog službenika smo dobili broj inspektorice Slavice Prašović. Kada se inspektorica nakon brojnih poziva konačno javila i čula da se radi o novinaru, rekla je da se radi o pogrešnom broju.

Nakon toga smo ponovo kontaktirali kafileriju kako bismo se uvjerili da imamo pravi broj. Službenik kafilerije je potvrdio da je to ispravan telefonski broj. Ponovo smo pozvali isti broj, ali je ovoga puta bio nedostupan. Ipak, upornost se isplati. Inspektorica je odgovorila na poziv, ali je bila izuzetno neljubazna i nije željela dati jasne informacije.

Lošim pokušajima skretanja s teme i ukazivanjem na problem pasa lutalica, te riječima da "se bespotrebno brinemo zbog jedne životinje", inspektorica je pokazala da ne želi razgovarati o slučaju "Lisica". Jedinu informaciju koju smo uspjeli "izvući" je to da će životinja biti poslana na "dijagnostiku kako bi se ustanovilo da li se radi o bjesnilu". Kada smo upitali šta će se dogoditi nakon dijagnostike, inspektorica je nekulturno poklopila slušalicu.

Šta će se desiti sa uhvaćenom životinjom nakon "dijagnostike" ostalo nam je nepoznato.