BiH
0

Građani tuzlanskih naselja najavili proteste zbog zagađenja zraka

Piše: D. Brkić
Građani tuzlanskih prigradskih mjesnih zajednica Bukinje, Šićki Brod i Husino za ponedjeljak su najavili mirne proteste ispred Općine Tuzla zbog enormnog zagađenja zraka.

Građani su naveli kako su godinama izloženi negativnom utjecaju Termoelektrane Tuzla. U inicijativnom odboru Udruženja građana pomenutih mjesnih zajednica navode kako su od pomoćnika načelnika Kemala Kurevića dobili obećanja, ali da su kao i mnogo puta ranije izmanipulisani.

Također, navode kako se nikad nisu sastali sa načelnikom Jasminom Imamovićem, koji nije čuo s kakvim se problemima oni suočavaju te su ovog puta odlučili da jasno i glasno kažu – dosta.

"Općina Tuzla dobit će 6 miliona KM od Elektroprivrede BiH na ime obeštećenja za višedecenijsko zagađenje okoliša. Naše mjesne zajednice su pretrpile najveći štetu zbog čega smatramo da moramo dobiti neku vrstu satisfakcije, odnosno pravičnu nadoknadu. Tražimo da se nastavi toplifikacija, da grijanje na području ovih mjesnih zajednica bude besplatno, besplatno korištenje određene količine električne energije, izgradnju sportskih objekata i društvenih domova...“, navode u inicijativnom odboru Udruženja građana Bukinja, Šićkog Broda i Husina.

Na Kolegiju općinskog načelnika Jasmina Imamovića rečeno je kako je blizu 6 miliona KM, koja su Općini Tuzla pripala pravosnažnom presudom Općinskog suda u sporu s EP BiH još uvijek na računu resornog ministarstva u Vladi TK, te da će taj novac biti utrošen za projekte toplifikacije, izgradnju kanalizacionog sistema i kvalitetnijeg vodosnabdjevanja pet mjesnih zajednica koje gravitiraju TE Tuzla.

Načelnik Jasmin Imamović, između ostalog, rekao je kako su se pojavile određene političke manipulacije nakon saznanja da je Tuzli pripalo blizu 6 miliona KM. Imamović je naveo kako su projekti već gotovi i da će oni u ponedjeljak biti proslijeđeni Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice u Vladi TK kako bi što prije počela njihova realizacija. Međutim, građani prigradskih mjesnih zajednica su najavili proteste.