Vatrogasci drže sve pod kontrolom
0

Građani strahuju od širenja požara iznad Boračkog jezera

Piše: A. Dž.
Boračko jezero večeras (Foto: Haris Begić)
Boračko jezero večeras (Foto: Haris Begić)
Već nekoliko dana traje borba vatrogasaca i mještana sa vatrenom stihijom na području Općine Konjic. Gašenje otežavaju zgarišta koja se zbog vjetra ponovno aktiviraju i svi se nadaju kiši.

U poslijepodnevnim satima načelnik Općine Konjic Emir Bubalo proglasio je vanredno stanje zbog vatrene stihije koja se ne smiruje od 1. maja. Vatrogasci su danas uspjeli lokalizirati požar u selu Ljuta te požar na regionalnom putu za Boračko jezero gdje je teren miniran.

Prema riječima komandira Profesionalne vatrogasne jedinice Konjic, Zdravka Kneževića, još uvijek gori na Boračkom jezeru i u selu Račica na području Glavatičeva, no situacija je pod kontrolom.

"Na Boračkom jezeru vatrogasci već dva dana i tri noći gase požar i nadam se da ćemo ga sutra uz pomoć Euforovog helikoptera lokalizirati. U Račici su vatrogasci danas gasili čitav dan. Nešto su presjekli, ali bojim se da će to sutra opet buknuti", kaže Knežević za portal Klix.ba te dodaje da na tom području nema kuća i da gori borova šuma.

Unatoč tvrdnjama konjičkih vatrogasaca da je situacija pod kontrolom, građani koji borave na Boračkom jezeru su u nevjerici. Tvrde da je stanje mnogo gore i da se požar širi.

"Gori na sve strane. Dva su velika požara i nekoliko manjih, a vatra se širi", kazao nam je jedan od građana koji su trenutno na Boračkom jezeru.

Knežević odgovara da ti ljudi nisu na terenu i da nemaju pravu sliku stvari te da unose nepotrebni nemir među mještane.

"Od 1. maja u konjičkoj općini gori, nijedna kuća nije izgorila i niko nije stradao. To vam sve govori", zaključuje Knežević.