BiH
0

Građani Sarajeva protiv prisvajanja Vijećnice

Sarajevo-x.com
Neformalna grupa građana Sarajeva uputila je javni poziv vijećnicima Gradskog vijeća Grada Sarajeva i Gradskoj upravi i poslanicima skupštine Kantona Sarajevo, kao i medijima sa apelom da se, kako ističu, zaustavi prisvajanja Vijećnice.

"Odluka o namjeni Vijećnice ne može i ne smije se donijeti bez konsultiranja građana Sarajeva i BiH", upozoravaju oni te dodaju: "Vlasti svakodnevno donose odluke koje se tiču svih građana bez ikakvog upita javnom mijenju. Dokaz ovoga je odluka o budućoj namjeni Vijećnice. Jedina, navodna konsultacija je bila internet anketa u formi dvosmislenog pitanja, dok je glas javnosti, koji prenose mediji, ignorisan. S obzirom da je jedan od argumenata gradskog vijeća internet anketa, podsjećamo gradske vlasti na peticiju u kojoj je blizu 10.000 građana svojim potpisima zatražilo smjenu gradonačelnice Semihe Borovac, o čemu se nisu ni oglasili."

Građani Sarajeva ne slažu se sa odlukom da Vijećnica postane "još jedan od mnogobrojnih objekata koji će služiti za smještaj sadašnjih i budućih političara" te zahtijevaju da se pokrene javna rasprava na ovu temu, da javnost da svoj glas kroz tribune, medije, ankete, te da se izdvoje "najmanje 50 posto novca od 19 miliona potrebnih za dovršetak obnove Vijećnice".