Gradačac
5

Građani pružili podršku otpuštenim radnicima Vegafruita

FENA
Više stotina građana Gradačca okupilo se danas na protestnom skupu ispred tvornice "Vegafruit" kako bi dali podršku otpuštenim radnicima te tvornice koji već četvrti dan štrajkuju glađu.

U ime otpuštenih radnika skupu se obratila Amira Mejremić, koja se zahvalila građanima Gradačca, policiji, medicinskom osoblju, radnicima i sindikatima te mladima i novinarima na dosadašnjoj podršci.

"Mi nismo ovdje da zatvorimo tvornicu. Mi smo za to da tvornica i dalje radi jer su je izgradili naši djedovi i roditelji, a branili i obranili naši borci. Tražimo samo da nas vrate na naš posao", kazala je otpuštena radnica Amira Mejremić.

Podršku otpuštenim radnicima Vegafruita dali su i mnogi radnici i predstavnici gradačačkih radničkih sindikata.

"Mi smo s njima solidarni i mi ćemo njima pružiti pomoć koliko je u našoj moći. Nastojat ćemo sa svim ostalim sindikatima na prostoru općine Gradačac uraditi zajednički program djelovanja da se ovi radnici zbrinu i ne budu na ulici", kazao je predstavnik sindikata gradačačkog Komunalca.

Tokom održavanja protestnog skupa ljekarsku pomoć primilo je pet otpuštenih radnika, a skup je završen bez incidenta.

Sa skupa je upućen poziv nadležnim službama da do ponedjeljka riješe slučaj otpuštenih radnika, a ako se to ne dogodi, novi skup podrške zakazan je za utorak ispred zgrade Općine i Suda.