BiH
2

Demonstranti u Sarajevu se razišli, saobraćaj normaliziran

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Blizu 200 građana okupilo se danas ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu kako bi 24. dan zaredom ukazali na probleme koji se tiču njihovog ekonomsko-socijalnog statusa u društvu.

Učesnici protesta trenutno su u parku preko puta Predsjedništva BiH.

Predvođeni demonstrantom koji nosi zastavu BiH sa ljiljanima građani su blokirali saobraćajnicu. Na vrhu zastave je i zvanična zastava BiH, javio je reporter portala Klix.ba.

Okupljeni građani uz pištaljke upozoravaju da od svojih zahtjeva ne odustaju, a ulicom odjekuje "ostavke, ostavke!".

Troje učesnika s malim djetetom na ulici izvode neku vrstu performansa, a sat vremena nakon početka protesta, blokirana je i raskrsnica kod Higijenskog zavoda.

I danas je montiran razglas putem kojeg građani iznose svoje pojedinačne zahtjeve. Nakon intoniranja himne, jedna od učesnica protesta čestitala je svim građanima BiH Dan nezavisnosti.

Među okupljenima su penzioneri, nezaposleni i ratni vojni invalidi, ali oni koji svojim učešće žele pružiti podršku ugroženim kategorijama društva.

Jedan od učesnika protesta, penzioner, na transparentu je napisao da je njegova penzija 326 KM, te da nakon što plati dadžbine ostaje njemu i još jednom članu njegove porodice oko 150 KM za život. Dodao je da suosjeća i s onim koji nemaju ni toliko, jer 150 KM je malo, stava je ovaj penzioner, za dvije mačke ili jednog psa mjesečno, javila je Fena.

Penzioner Bećo Halilović i danas je na protestima. "Danas je dan naše nezavisnosti ali ova zemlja je nezavisna samo na papiru jer smo mi građani postali zavisni od političara. Ovaj narod jede u javnim kuhinjama u kojima je hrana slabije kvalitete od one koju jedu cuke političara", kaže Halilović našem reporteru.

Okupljenima se obratila i djevojčica Hana Delić, najmlađa među govornicima. Petogodišnjakinja je pozdravila sve građane i poželjela da njena nana ima penziju.

Demonstranti traže ostavku predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH Ismeta Bajramovića koji ne podržava proteste, a kćerku je, kako kažu, zaposlio u državnu službu o čemu je pisao portal Klix.ba.

Nešto iza 16:00 sati demonstranti su se razišli, a saobraćaj je normaliziran. Novo okupljanje najavljeno je za sutra.