BiH
175

23. dan protesta u Sarajevu: Jasmila Žbanić među demonstrantima

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
I danas, 23. dana od početka građanskog bunta u BiH, ispred zgrade Predsjedništva BiH okupili su se najuporniji građani koji javno izražavaju svoje nezadovoljstvo stanjem u zemlji.

Među okupljenima i danas su uglavnom penzioneri i radnici propalih firmi koji se kao i prethodnih dana okupljaju u parku preko puta Predsjedništva BiH.

Kako je javila reporterka portala Klix.ba s terena, na portestima je bilo najviše 150 građana, a pola sata nakon početka protesta blokirali saobraćaj kod zgrade Predsjedništva BiH i Higijenskog zavoda.

Među okupljenima smo zatekli i 72-godišnjeg Beću Halilovića kojeg je nevolja primorala da izađe na proteste.

"Penzioner sam i kada saberem sve troškove bez lijekova mi ostane 158 KM, za mene i suprugu. Pitao sam jednog novinara iz Švicarske da li je to dovoljno za njegovu mačku, kazao mi je da jeste, ali u eurima. Trebaju godine i godine da se ovo sve popravi. Ako se nešto ne promijeni, čeka nas Ukrajina", kazao je ogorčeni penzioner.

I poznatu bh. rediteljku Jasmilu Žbanić sreli smo na današnjim protestima. Ona je kratko porazgovarala sa nekoliko okupljenih građana i otišla.

Bahrudin Karić iz Srebrenice na protestima je svaki dan.

"Imamo i mi djecu koja hoće da jedu. Ja sam borac nemam nikakvih prava. Ovdje sam svaki dan, a mojih sboraca nema", priča nam Bahrudin.

Protesti su protekli mirno, a građanisu i danas putem razglasa iznosili svoje zahtjeve.

Grupa demonstranata koja je držala blokiranu raskrsnicu kod Higijenskog zavoda oko 17 sati uputila se na plenum građana koji će početi u 17.30 sati, saobraćaj je normaliziran.