BiH
3

Građani imaju pravo na zaštitu ličnih podataka tokom popisa

FENA
Direktori Agencije za statistiku BiH i Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH, sa saradnicima, održali su danas u Sarajevu radni sastanak radi jačanja saradnje ovih dviju institucija.

Cilj sastanka je ostvarivanje međusobne saradnje u primjeni Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u toku predstojećeg popisa stanovništva, koji će biti obavljen tokom proljeća 2013. godine, s osvrtom na zaštitu ličnih podataka svih građana Bosne i Hercegovine u tom procesu.

Razgovaralo se o pitanjima koja se tiču zaštite ličnih podataka, koje lične podatke treba čuvati, kako spriječiti zloupotrebe i kako ih otkriti s obzirom na statističke metodologije koje će biti korištene, da bi se zaštitio identitet osoba koje će dati svoje lične podatke tokom popisa.

Budući da su građani u toku popisa dužni dati lične podatke, zajednički je zaključeno da je od iznimne važnosti obavijestiti građane da imaju pravo da njihovi lični podaci budu zaštićeni.

Naime, sve osobe koje učestvuju u prikupljanju i obradi ličnih podataka građana, moraju iste čuvati kao službenu tajnu, obavezuje popisivače/ice, pod materijalnom i krivičnom odgovornošću na čuvanje podataka, te se ti podaci mogu korisiti samo u statističke svrhe.

Također, zaključeno je da Agencija za statistiku BiH dužna poduzeti sve organizacijske i tehničke mjere za zaštitu prikupljenih ličnih podataka.

Ukoliko dođe do nekog prekršaja, ulogu kontrolora imat će Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH.

U cilju daljnje saradnje dviju Agencija, dogovoreno je da će službenici Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH održati posebne obuke o zaštiti ličnih podataka povodom predstojećeg popisa stanovništva, saopćila je Agencija za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini.