Komentari (51)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Koje glupo pitanje,vidi se da smo zaostali sa tim vizama,naravno da će svi morati platiti osiguranje,samo ne oni koji plaćaju životno osiguranje jer ono uključuje i osiguranje u slučaju nesretnog slučaja a to u EU ima 90% građana a kod nas samo 5 %.
ne uzima se PZO samo zbog vize nego zbog svoje sigurnosti ako se šta desi povreda ili smrt da nebi morao imovinu rasprodat da podmiriš troškove
Koliko glup moras biti da se uputis negdje izvan granica BiH bez neke vrste zdravstvenog osiguranja? Stvarno moras biti ret. ard. Zbog 30ak KM ili slicne svote da se dovedete u nezgodnu situaciju, ko ne zeli osiguranje ili ne moze da plati, ne treba brate ni kretati dalje od svoje mahale.
Kosovo je velesila u fudbalo siguran sam da ce se kvalifikovati za prvenstvo tako da postoji osnovana bojazan da Srbija nece ucestvovati.
nije istina da ne treba osiguranje.ja imam mk i srpski pasos,naravno da traze osiguranje.bilo slucajeva vratili su zhbog usiguranje
Naravno da mozete riskirati i ne uzeti osiguranje ali nikad se ne zna sta se moze desit.
@@ Ja Tačno je da je Švica politički neutralna država i da nije članica UN. Ali isto tako je tačno da Švica članica Crvenog krsta, UEFE, FIFE i mnogih drugih asocijacija. Zbog praktičnosti jer su ostrvo u EU usvojili su i ušli u Šengen prije dvije godine. Provjerena informacija na njihovom sajtu vanjskih poslova i \"u živo\" jer često putujem u Zurich.
ovaj sarajevo-x laze raju. Naravno da je potrebno osiguranje. Koji levati rade na ovom sajtu!
Meni kao britancu treba osiguranje gdje god idem pa cak i Bosnu. Ako se to ne plati kako ce te lijeciti ako budete bolesni u doticnoj drzavi. Osim toga ako vam neko ukrade kameru ili laptop, odete u policijsku stanicu te drzave prijavite kradju i dobijete papir o tome. Kad se vratite u svoju drzavu potrazite novac koliko je kostala ukradena stvar. Znaci osiguranje je itekako potrebno. Ja uzmem za par, godisnje osiguranje koje me kosta oko 60 funti, sto nije lose.
Istina je, ne treba putničko zdr.osig. ali zamislite kakvim se troškovima možete izložiti u slučaju da se vani razbolite ili povrijedite. Sve turističke agencije u BiH osiguravaju putnike i u onim zemljama za koje se viza nikad nije ni tražila (npr. za Tursku). A ta priča sa ZZO-om...procedura je strašna: svom ljekaru po uputnicu, pa vas pošalje po mišljenje nekakve komisije koja mora utvrditi da ste zdravi (ne znam je li komisija pri Zavodu ili pri Domu zdravlja), pa opet po neki pečat na Zavod... Za par maraka koliko košta PZO to se zaista ne isplati. U zemljama Schengena pokriće je 60.000 KM po štetnom događaju, cijena 1,8 KM po danu, postoje godišnje i polugodišnje varijante mnogo jeftinije, i to nudi većina ozbiljnih osiguravjućih kuća u BiH.
Kao prvo, putno zdravstveno osiguranje je radi vas a ne radi granicara to je kao vezenje pojasa u autu, zdravstveno osigranje u BiH je organizovano na kantonalnom/entitetskom nivou tako da vi gubite pravo na pokrivanje troskova lijecenja ne samo u drugoj drzavi vec i u drugom kantonu, ili entitetu osim ako uspijete pribaviti mnosto dovola uputa i preporuka zdravstvenih komisija na lijecenje u drugom kantonu. Osiguravajuce kuce pokrivaju troskove lijecenja u inostranstvu u zavisnosti koliko vi platite npr. 1KM pokriva troskove od 10.000 za jedan dan, 2KM pokrivaju 20.000KM po danu. Planirate da ostanete 10 dana u Sloveniji uplatite npr. 20KM i osigurani ste 10 dana u inostranstvu do visine troskova lijecenja od 20.000KM.
Trebalo ne trebalo ja imam iskustva sa sarajevo osiguranjem i mogu reci sve naj naj, tu su bila kad mi je trebalo osiguranje, stvarno bez natezanja. Što kaže onaj sa kafetinom
aha država, amidža mi se slomio niz stepenice u francuskoj kod tetke !!!! dali bolnici našu knjižicu i poslije godinu došla policija tetki na vrata pošto je ona poslala garantno pismo pa platila 6 hiljada sa kamatama. a ovdje u zavodu gdje se ovjeravaju knjižice rekli ko mu je kriv. e pa kriva mi država je se ponaša prema nama ko prema govnima
Ja imam srbijanski pasoš, na slovenačkoj granici mi je neki EU policajac tražio zdravstveno osiguranje. pokazala sam mu zdravstvenu knjižicu , ali mi je rekao da to ne Vrijedi u Eu i da moram imati komercijalno zdravstveno osiguranje. pa sam kupila na slovenačkoj granici to osiguranje i platila 35 eura za 15 dana. ali mi je rekao gospođice vi imat pravo biti 90 dana u eu i morate kupiti za 90 dana osiguranje. To na slovenačkoj granici košta 150 eura. zato ljudi mislite na vrijeme, ovdje je jeftinije
Ma čisto sumljam sa će država stati iza građana BiH. Ko fol sa zdravstvenim knjižicama. Pa ovo ovde nemogu da pokriju troškove za lijekove, stalno po novinama ovaj treba lijekove za ono pa ovo a zavod šuti i nema para. raspitajte se na onkologiji koliko ima pacijenata što trebaju da prime neke skupe lijekove pa nemaju para. Ma kakva država (nažalost). A ono z zavoddu sa Italijom samo vjerovatno za zaposlene i to max. 30 dana u godini. a šta je sa nezaposlenim ??? kako će oni izvaditi neki doc. iz zavoda?????