BiH
33

Gori šuma kod Jablanice, vatrogasci tražili pomoć Oružanih snaga

Piše: E. G.
Požar u Jablanici prošlog ljeta (Foto: Klix.ba)
Požar u Jablanici prošlog ljeta (Foto: Klix.ba)
Požar u borovoj šumi, koji je buknuo u ponedjeljak navečer oko jedan sat u rejonu Donje Jablanice, još uvijek bukti. Vatra je zahvatila blizu 2,5 hektara šume.

"Odmah nakon dojave o požaru mi smo izašli na teren i gasili vatru negdje oko tri sata, ali zbog noći i veoma nepristupačnog terena prestali smo i nastavili u utorak rano ujutro. Na terenu je bilo 10 ljudi, znači kompletna Profesionalna vatrogasna jedinica, a imali smo pomoć i Gorske službe spašavanja", kazao je za Klix.ba Omer Drežnjak, direktor Profesionalne vatrogasne jedinice Jablanica.

Vatrogasci su jučer cijeli dan gasili vatru i očekuje se da bi danas požar mogli staviti pod kontrolu. Na terenu je od jutros 11 ljudi. Drežnjak kaže kako je jučer upućen zahtjev za pomoć Oružanim snagama BiH.

"Problem je nepristupačan teren i strah nas je da ne izgubimo kontrolu nad požarom, poučeni prošlogodišnjim iskustvom", dodaje Drežnjak.

Trenutna situacija vatrogascima ide u prilog, jer je požar prisutan na dvije tačke, a ekipe koje gase požar su podijeljene u dvije grupe.