BiH
156

Požar kod Jablanice izvan kontrole, povrijeđen vatrogasac

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Požar koji je tokom noći ugašen na lokalitetu južno od Donje Jablanice ponovo se razbuktao. Vatrogasci su nemoćni jer se toliko proširio da ga trenutno nije moguće suzbiti.

Kako je za Klix.ba izjavio Omer Nezirić iz Civilne zaštite Jablanica, požar nije blizu kuća, ali je na mjestu gdje su tri dalekovoda, tako da je situacija izuzetno komplikovana.

"Imali smo i nesreću, jedan vatrogasac je povrijeđen kada se dalekovod srušio. Prebačen je u Dom zdravlja. Građani se i dalje bore s požarom na Tretišću i na izmaku su snaga, jer su već šest dana na terenu po svim vremenskim uvjetima", rekao je Nezirić.

Zbog nepristupačnosti terena vatrogascima i građanima je vrlo teško staviti požar pod kontrolu. Helikopter Oružanih snaga BiH je već dva dana na terenu. No, helikopter ne može biti u zraku sve vrijeme, tako da će ponovo biti aktiviran u poslijepodnevnim satima kada se steknu povoljni meteo uslovi. Ujutro u sedam sati u pomoć bi trebala stići i dva kanadera iz Hrvatske.

Stanovnici Općine Jabalnica ući će u još jednu neizvjesnu noć. Uputili su apel svim zdravstveno sposobnim muškarcima da im pomognu u gašenju požara.