BiH
1

Vatrogasci Jablanice gube bitku s vatrenom stihijom, ugrožena i putna komunikacija

Piše: D. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Požar s kojim se vatrogasci bore na području Jablanice u poslijepodnevnim satima je izmakao kontroli. Situacija je izuzetno teška, a dodatno je otežavaju visoke temperature.

"Nažalost, požar je napredovao, mi nismo. U ovom trenutku ne možemo ništa uraditi. Izgubili smo kontrolu nad požarom, koji bjesni iznad putne komunikacije prema Mostaru. Dakle, situacija je ista kao i jučer prije djelovanja kanadera. Situacija ispod Donje Jablanice je pogoršana te požar direktno ugrožava putnu i željezničku komunikaciju prema Mostaru. Osim toga, dio požara u Draganjskoj planini središnjim dijelom ide prema općini Konjic i naselju Idbar, dok drugi krak ide južno ka Dragan Selu", izjavio je Omer Drežnjak, direktor Profesionalne vatrogasne brigade Jablanica.

Pomoć kanadera iz Hrvatske je napokon stigla.

"Stigli su u poslijepodnevnim satima i zahvataju vodu. Jučer su obavili 90 posto posla, ali je jutros požar ponovo izmakao kontroli. Da su stigli jutros, sada ne bi morali raditi ovaj posao. Uz ovakav ravoj situacije, vatrena stihija će sutra ujutro doći do naselja Donja Jablanica. Na terenu su samo pet vatrogasaca i dva kanadera", dodao je Drežnjak.