Borba protiv odbačenosti
576

Goraždu nedostaje servis centar za djecu iz autističnog spektra, a roditeljima podrška

E. A.
Meliha Korda sa sinom Emranom (Foto: E. A./Klix.ba)
Meliha Korda sa sinom Emranom (Foto: E. A./Klix.ba)
Meliha Korda, majka autističnog dječaka Emrana iz Goražda jedna je od mnogih koji smatraju da ovom gradu hitno treba uspostava centra koji će pružiti podršku porodici, djeci i mladima sa poteškoćama u razvoju.

Razloga je mnogo, a prvenstveno zbog činjenice da je sve više djece iz autističnog spektra, ali i porodica koje se teško nose sa predrasudama i stigmatizacijom u društvu te manjkom empatije.

"Naša borba je krenula sa dvije i po godine kada smo otišli u Foču kod dr. Štefice koja nas je uputila u Sarajevo i ta borba traje do dan danas. U ovom društvu oni još nisu prihvaćeni, u tom smislu treba raditi sa drugim ljudima, ne samo sa djecom. Mi smo svjesni tih posljedica, činjenice kakva su ta djeca, ali što se tiče ostalog naroda i društva totalno su odbačeni. Kada smo poslije resursne sobe prešli u Udruženje Buđenje koje je moj muž osnovao sa ostalim roditeljima ostvareni su značajni pomaci, veliki se napredak vidi i dobili smo logopedicu. Emran je počeo neke riječi da imenuje što nikad nije radio, a kad je on sretan mi smo presretni. Treba nam prvo neka igraona, da se i roditelji malo odmore", kaže Meliha.

Ovo je samo još jedan u nizu primjera koji pokazuju kompleksnost autizma, sa izazovima i talentima koji nisu dovoljno shvaćeni, a upravo je u snažnijoj podršci ključ za budućnost bez predrasuda.

"Često čujemo predrasude i rečenice koje se nepravedno vežu za djecu iz spektra autizma, a to je da su više nego ostala ili tipična djeca agresivni, da žive u svom svijetu, da su emocionalno hladni, što apsolutno nije tačno i meni kao defektologu daju povratnu informaciju da nam ljudi nisu dovoljno edukovani, osviješteni, niti informisani o tome šta autizam uopšte znači. Prihvatanje autizma jest jednako rušenje predrasuda, stereotipa i stigme koje sama dijagnoza i poremećaj autističnog spektra sa sobom nose barem ga tako i roditelji doživljavaju. Zato i postojanje centara može biti od iznimne važnosti", kaže Vildana Obuća, defektolog.

Merima Jašarević, predsjednica Udruženja za pomoć i podršku porodici, djeci i mladima sa poteškoćama u razvoju “Buđenje” smatra da roditeljima autistične djece izostaje podrška sistema.

“Postoji resursna soba odlična, ali mali su kapaciteti i to nije dovoljno. Mi u udruženju se borimo da im pružimo podršku i stručan rad, a važno je i naš cilj je da udruženje preraste u servis centar”, kaže Jašarević.