BiH
0

Goražde: Studenti teoloških fakulteta u BiH srednjoškolcima govorili o miru i suživotu

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Srednjoškolcima iz Goražda i Novog Goražda studenti teoloških fakulteta, Pravoslavnog bogoslovskog iz Foče, Fakulteta islamski nauka i Кatoličkog bogoslovnog fakulteta iz Sarajeva na okruglom stolu u Goraždu predstavili su svoje radove o temi "Vjera i oprost" a općenito su srednjoškolcima govorili o miru, pomirenju i mogućnostima suživota u BiH.

Okupljanje je dio aktivnosti u sklopu USAID-ovog projekta PRO-Budućnost koji implementira CRS u saradnji sa drugim organizacijama.

Predstavnici fakulteta i drugi učesnici osvrnuli su se na važnost izgradnje trajnog mira iz teološke perspektive s ciljem uključenja svih društvenih faktora u procesu vraćanja povjerenja među građanima BiH bez obzira na njihovu nacionalnu ili vjersku pripadnost.

''Program se zove 'Vjera i oprost', a predstavljaju ga studenti teoloških fakulteta. PRO-Budućnost je projekat koji zajedno implementiraju Međureligijsko vijeće BiH i još nekoliko nevladinih organizacija uz pomoć USAID-a. Cijeli proces je vezan za razvoj međureligijskog dijaloga, odnosno građenja povjerenja među različitim skupinama građana“, kazala je ovom prilikom Božana Ivelić-Katava, stručna savjetnica u Međureligijskom vijeću BiH.

Ona je pojasnila kako je projekat PRO-Budućnost u trećoj godini implementacije te da se nastavlja i dalje.

"Predviđeno je tokom godine, dakle do šestog mjeseca naredne godine, da implementiramo još pet ovakvih okruglih stolova u smislu studentskog izvještavanja. Prvi sljedeći će se održati u Prozor-Rami, a ostale ćemo dogovarati sa partnerom. Mi smo na samom početku ovog cijelog procesa, suština je da se studenti koji su budući vjerski službenici i profesionalni radnici sami počnu uključivati u međureligijske aktivnosti, a isto tako da svoje iskustvo prenose na mlađe generacije i najčešće se obraćaju mlađoj publici, a to su u principu srednjoškolci“, istakla je Ivelić.

Učešće u diskusiji imali su i učenici četvrtih razreda Mješovite srednje škole "Enver Pozderović“ iz Goražda.

''Mislim da je Međureligijsko vijeće jedna od najkvalitetnijih organizacija koje danas djeluju u BiH. Imao sam priliku sarađivati i učestvovati na brojnim njihovim seminarima, programi koje oni rade i organizuju kako za mlade tako i za starije vrhunskog su kvaliteta. Na tim seminarima najčešće učestvuje omladina u ime Islamske zajednice, Pravoslavne i Katoličke crkve kao i Jevrejske zajednice. Nakon tih seminara omladina nema nikakvih predrasuda prema drugim i drugačijim, a to je najveći problem u BiH koji Međureligijsko vijeće nastoji riješiti. CRS i USAID su organizacije koje su do sad najviše doprinijele aktivizmu mladih i rušenju tih predrasuda“, smatra Ermin Bašaškić, jedan od učesnika.

Učesnike diskusije pozdravio je i načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović koji je u svom govoru još jednom naglasio da je Općina Goražde primjer suživota i tolerancije.