BiH
30

Goražde: Pripremaju se protesti podrške uhapšenim borcima Armije BiH

Anadolija
Pripadnici 31. drinske udarne brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) koji su jučer ujutro uhapšeni u Goraždu zbog dovođenja u vezu s ratnim zločinima nad zarobljenicima srpske nacionalnosti, dali su prvi iskaz u kojem su apsolutno negirali bilo kakvu odgovornost za nedjela koja im se sastavljaju na teret, saznaje agencija Anadolija.

Muhamed Adžem (47), Suljo Karkelja (44), Senad Halilović (46) i Omer Uglješa (45) pojavit će se danas pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu. Danas, naime, ističu i 24 sata od njihovog hapšenja, te bi se trebalo odlučiti hoće li biti zadržani u pritvoru ili pušteni da se brane sa slobode.

Ratni komandant 31. drinske udarne brigade Armije BiH Abduselam Sijerčić Pelam izjavio je da su uhapšeni bivši borci šokirani i istraumatizirani hapšenjem, te odvođenjem u Istočno Sarajevo. Posebno brinu za svoje porodice.

Danas bi se u Goraždu trebali održati sastanci boračkih udruženja proisteklih iz Armije BiH i Vlade Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) na kojem će biti doneseni određeni zaključci u vezi s posljednjim događajima koji su izazvali ogorčenje građana Goražda. Pogotovo jer su i sami bili žrtve četverogodišnje opsade u kojoj je poginulo između 1.600 i 4.000 građana nesrpske nacionalnosti, a za što do sada niko nije odgovarao.

Sijerčić je potvrdio da udruženja iz Goražda pripremaju i proteste podrške uhapšenima u Goraždu.

Bivši pripadnici Armije BiH dovode se u vezu s ubistvima zarobljenika srpske nacionalnosti. Prema informacijama Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS), pripadnici Armije RBiH su u septembu 1992. godine iz službenih prostorija Policijske stanice Goražde izveli sedam zarobljenika koji su uhapšeni na lokalitetu releja Trovrh, nakon čega su ih odvezli na lokalitet Leđava u mjestu Kopači, gdje su ih, navodno, ubili.