BiH
0

Goražde: Počelo obilježavanje Dana državnosti BiH

FENA
Goražde
Goražde
Različitim programskim sadržajima u Goraždu je danas počelo obilježavanje Dana državnosti BiH. U Gradskoj galeriji otvorena je izložba likovnih radova autora Alja Smailagića iz Crne Gore.

Riječ je o umjetniku bogatog iskustva koji iza sebe ima oko 40 samostalnih i više od 270 grupnih izložbi u Crnoj Gori, bivšoj Jugoslaviji i van njenih granica. Izložbu čija će postavka trajati do 2. decembra otvorio je ambasador Kraljevine Švedske u BIH Bosse Hedberg. U organizaciji Arhiva Tuzlanskog kantona u Domu mladih Centra za kulturu upriličena je postavka izložbe “Grbovi i karte o kontinuitetu bosankohercegovačke državnosti i opstojnosti”.

Građanima Goražda na ovaj način pružena je prilika da se na vjerodostojan način još jednom uvjere u hiljadugodišnje postojanje BIH. Izložba sadrži panoe 16 grbova bosankih vladara i plemstva od polovine XII pa do kraja XV vijeka te 18 karata države BiH kroz vijekove, koje su nastale u kartografskim školama u okruženju i Evropi.

“Ova izložba sa historijskog aspekta je neobična ali mi smo se upravo opredjelili za tu neobičnost. Sastoji se u tome da su na panoima predstavljene činjenice koje potvrđuju hiljadugodišnju opstojnost i držvotvornost BiH. Brojni relevantni historijski izvori ukazuju da Bosna i Hercegovina spada u red starijih evropkih država. Njenu postojanost možemo pratiti počev od polovine 10. vijeka pa sve do današnjeg dana a cijelo to vrijeme BiH branila je svoju državotvornost i neovisnost", kazao je ovom prilikom Izet Šabić, direktor JU Arhiv Tuzlanskog kantona.

“Siguran sam da nam sada svima kroz glavu prolaze vijekovi i historija. Ali na nama je sada da ponudimo budućnost i to prije svega našim mladim naraštajima. Ova izložba govori o neprekidnosti postojanja naše države”, kazao je, otvarajući izložbu, premijer BPK-a Emir Frašto.

Program obilježavanja Dana državnosti BiH danas su upotpunili najmlađi iz goraždanskih dječijih vrtića “Sunce” i “SOS Kinderdorf”, a program će biti nastavljen i sutra kada će uz ostalo u gradu na Drini povodom ovog značajnog datuma biti upriličena i svečana akademija.