Komentari (57)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
ovom djetetu je u stvari napravljena šteta, a ne pomoć, dijete gdje god da dođe imat će na sebi etiketu bijede i sirotinje kojem će kvazi dobri ljudi htjeti dati kesu bombona, ako se nekome želi pomoći, a pogotovo kada je u pitanju sitna pomoć kao što je ova, onda se to odradi tiho, da se ne bi narušavalo dostojanstvo djeteta.
@ u Goraždu a roditeljima ko ce pomoci?! pa nisi u supi rastao...
@ Bosanka: Mozda si u pravu, pa smo rijec "biciklo" sluzbeno usvojili u modernom jeziku zbog, kako kazes, jednostavnijeg izgovora. Ako je tako, onda se izvinjavam sto napadoh novinara u svom prijasnjem postu. U svakom slucaju, to bi bilo razocarenje za mene, jer su rijeci kao sto su "biciklo", "lingešpir", "auta", "iznaći", "odraditi" i slicne, po mom misljenju govorili samo neuki ili nepismeni ljudi. Sad ih redovno cujemo od nasih modernih novinara i politicara pa one postaju normalne i moderne, ili "jednostavnije" kako ti kazes. Steta. Mislim da u modernom jeziku ima puno suvislijih rijeci koje bi trebalo razmotriti prije nego ove, za usi bolne primjere.
hachiko je potvrdio da je on u pravu, a ja u krivu, dakle definitivno je ovaj auto hvala na pojašnjenju
ma jeebee,m ja ovu bosanku,ne rekne se ni bicikl ni biciklo vec paciklo! kolko samo njiha hima nepismenih odje, mene sramota a.llaaham`
@pravopis Riječi mače i magare se ne mogu nikako porediti sa pojmom auto, jer se ne odnose na istu stvar. U tom slučaju mijenjaju isto i gramatički rod, jer riječ mače i magare odnose se isključivo na mladunćadi, što ne predstavlja isti predmet ili bića, dok je u slučaju auto samo skraćenica od riječi automobil, koji se u našem narodu češće koristi i ne bi trebao niti smio mijenjati rod. Samo "seljaci " kažu "to auto", možete pitati kojeg hoćete profesora, al' tako je.
bosanka je u pravu, ispravna su oba oblika, obje riječi su izvedenice iz engleskog jezika, u ovom slučaju može jedno i drugo
ispravna su oba oblika i BICIKL I BICIKLO, oblik 'biciklo' se uveo u bosanski jezik zbog lakseg izgovora ;)
U svakom slucaju, ispravno je reci BICIKL a ne BICIKLO. Ako nekom nije jasno, nazad u osnovnu i bukvar u ruke.
po istoj logici onda se kaže i ovaj magare (ovaj magarac) ili ova mače (ova mačka) pravopis kaže da pravila moraju biti uniformna očito ovdje nije takav slučaj.
Pitaj profesora ili neku strucnu osobu i vidjet ces da je ovaj auto.
nisi u pravu kaže se ovaj automobil ili ovo auto jer je automobil imenica muškog rodfa, a auto srednjeg roda, primjer: ovaj magarac ali ne kažeš ovaj magare već ovo magare
Isto kad ove mutave Mosnje kazu ovo auto!Nije ovo auto,vec ovaj auto.Auto je muskog roda,nastao od rijeci automobil.Ovaj automobil.
odakle ti to? cycle - bicycle - bicikl zasto srednji rod - biciklo, a ne bicikla ili (kao negdje u srbiji) biciklu?
dajte ljudi,sta ba pricate :O pitate se zasto ne ide u besplatan djacki dom, a jeste li se zapitali kako bi tom djecaku bilo bez roditelja i njegovim roditeljhima bez njega?? vi 'pametni' mislite da se on samo skoluje, da ne pomaze roditeljima, a sigurno da pomaze..tako da manite se tih nebuloza molim vas! P.S. djecaka ne poznajem, ovo je moje misljenje kao djeteta, jer ni ja da sam najgora bijeda ne bih ostavila roditelje same i otisla u djacki dom!!!
Kaže se BICIKL a ne BICIKLO. Mene je stid kad vidim ovakvu nepismenost. Novinari bi morali biti pismeni, ako ništa. Pa zar to ne bi trebao biti jedan od osnovnih uslova da neko postane novinar? Sramota.
@ vansh odakle tebi to da sam ja rekao da je ''sitnica'' što dijete pješači kilometrima kroz puste dijelove zemlje i šumu, po mraku i sam, upravo suprotno ja sam rekao da djetetu treba pomoći ali da pri tome treba voditi računa o dostojanstvu djeteta i još nešto lijepo je činiti dobro i hvala svakome ko to radi, ali treba biti oprezan kada se to radi da ne bi novci stigli u pogrešne ruke, ovo sa malim sanidom naravno nije takva situacija ali mediji na žalost mogu biti iskorišteni kad su humanitarne akcije u pitanju, sjećam se jedne emisije od velikog čovjeka batka koji je skupljao pare za neku pomoć djetetu i onda je jedan od roditelja tog djeteta sebi kupio stan. dakle pomagati da ali oprez, da bi pare stigle u prave ruke