BiH
88

Godišnjica zločina u logoru Keraterm: Samo u jednoj noći strijeljano 200 lograša

FENA
Savez logoraša u Bosni i Hercegovini zajedno s Regionalnim savezom logoraša Banja Luka danas je obilježio godišnjicu zločina nad logorašima zloglasnog logora Keraterm u Prijedoru.

Kroz ovaj logor prošlo je više od 3.000 logoraša, a samo u toku jedne noći strijeljano je 200 logoraša. Ukupno je u logoru Keraterm ubijen 371 logoraš.

"Željeli smo danas prije svega da odamo počast ubijenim logorašima logora Keraterm, ali i svim logorašima u BiH bez obzira na vjersku, nacionalnu ili neku drugu pripadnost. Također smo željeli poslati jasne poruke 'Da se ne zaboravi, da se ne ponovi' i 'Sprečavanje ponavljanja'",kazao je predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković.

Ističe da je Keraterm jedan od 657 logora u BiH te poručuje da svi oni koji su činili zločine moraju odgovarati.

Mešković navodi da se istina treba predstaviti mladim generacijama kako bi izvukli pouku da se više nikada nikome ne bi ovakva zlodjela desila i ponovila.

Na obilježavanju godišnjice zločina nad logorašima Keraterma učestvovali su preživjeli logoraši, porodice ubijenih i umrlih logoraša, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Senad Bratić te predstavnici međunarodnih organizacija predvođeni zamjenikom šefa Misije OSCE-a Alexanderom Chuplyginom.

U okviru programa obilježavanja organizirana je i pokretna izložba fotografija Saveza logoraša u BiH o logorima i logorašima od 1992. do 1995. godine. Na ovoj izložbi bilo je izloženo 87 fotografija.

Radi se o fotografijama koje su već korištene kao dokazi na sudovima i u BiH i Međunarodnom sudu u Hagu.

Izložba fotografija je privukla veliku pažnju učesnika današnjeg obilježavanja godišnjice logora Keraterm.

"Savez logoraša u BiH će i u narednim aktivnostima prilikom obilježavanja ovakvih i sličnih događaja maksimalno koristiti ovaj način djelovanja jer slika govori više nego hiljadu riječi", kazao je Mešković.

Logor Keraterm, pored Omarske i Trnopolja, jedan je od najozloglašenijih logora u prijedorskoj regiji.