Brdo Žuč
0

Godišnjica bitke na Orliću i pogibije Fadile Odžaković Žute

FENA
Fadila Odžaković Žuta
Fadila Odžaković Žuta
Udruženje "1. slavna -111. viteška brigada" Sarajevo organizator je programa obilježavanja 16. godišnjice bitke poznate kao živi štit na Žuči, na Orliću 18. septembra 1992. i pogibije heroine Fadile Odžaković Žute i njenih suboraca.

Programom obilježavanja za 18. septembar planiran je obilazak mezarja i grobalja uz polaganje cvijeća i odavanje počasti poginulima u toj bici i sjećanje na sve koji su u septembru 1992. položili živote za odbranu linije 1. motorizovane brigade i združenih vogošćanskih odreda.

Za isti dan poslijepodne na Orliću je planiran historijski sat na kojem će biti evocirana sjećanja na taj događaj, datum i ličnosti. Planirano je i otkrivanje spomen-obilježja Muji Šejto koji je poginuo u toj bici 18. septembra 1992.

Iz Udruženja napominju da su na sat historije pozvani učenici sarajevskih osnovnih i srednjih škola i naglasili da je važno da se od zaborava sačuva ovaj i svi drugi značajni datumi odbrambenooslobodilačkog rata 1992.- 1995.

Za sudionike programa obilježavanja bitke na Orliću planirana je i projekcija dokumentarnog filma o tom događaju, heroini Fadili Odžaković Žutoj i njenim suborcima.

Iz Udružanja navode da je živi štit na Žuči, na Orliću 18. septembra 1992. godine bila iscrpljujuća borba u kojoj je agresor, koristeći živi štit sastavljen od mještana Vogošće i okolnih mjesta koje je držao u logorima, nastojao probiti liniju odbrane 1. motorizovane brigade i združenih vogošćanskih odreda i otvoriti put prema gradu Sarajevo. Heroji sa Žuči nisu pokleki, sačuvali su liniju odbrane i agresoru nanijeli teške gubitke.

U borbi tog dana poginulo je 12 pripadnika brigade, a 68 ih je teže ili lakše ranjeno.