BiH
7

Globalno selo u Sarajevu okupilo mlade iz 11 zemalja svijeta

Klix.ba
Protekle nedjelje lokalni ured AIESEC-a u Sarajevu upriličio je drugi ovogodišnji sajam kultura pod nazivom "Global Village".

AIESEC, kao organizacija koja djeluje u 126 zemalja svijeta, nudi mnoge prilike za mlade, a jedna od njih je i Global Volunteer – program volonterskih razmjena.

Upravo su se tim povodom u Alta shopping centru okupili praktikanti iz čak 11 zemalja svijeta i to: Azerbejdžana, Bahreina, Belgije, Brazila, Italije, Kine, Malezije, Njemačke, Omana, Rumunije i Turske. Praktikanti će provesti šest sedmica u Sarajevu gdje će aktivno raditi na projektima RevolutiON, Women of Tomorrow i Let's Get Green.

Cilj projekata jeste unapređenje rada nevladinih organizacija i kulturnih institucija te doprinos lokalnoj zajednici.

Kroz događaj Global Village, praktikanti su imali priliku da predstave prvenstveno sebe, svoju državu, kulturu i gradove u kojima žive! Svoju državu su tradicionalno predstavili domaćom hranom i pićem, a posjetioci su imali priliku i da se upoznaju sa kulturama i običajima spomenutih država kroz karakteristične suvenire koje su praktikanti pripremili.

Global Village je događaj koji ima za cilj povezivanje kultura, prevazilaženje razlika i rušenje predrasuda i stereoripa.

Sve zainteresovane mlade osobe koje žele da, kao i ovi praktikanti, imaju volontersko iskustvo van granica Bosne i Hercegovine te da radeći u internacionalnom okruženju razviju mnoge timske i liderske vještine, mogu posjetiti stranicu aiesec.opportunities.org i pronaći idealnu priliku za sebe.