Procjene
0

Globalna ekonomska kriza utjecat će i na zdravstvo

FENA
Članovi Konferencije ministara za oblast zdravstva u BiH analizirali su utjecaj globalne ekonomske krize na zdravstveni sistem u BiH i mjere za prevazilaženje, saopćeno je danas, nakon sastanka, iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Članovi Konferencije ocijenili su da će se globalna ekonomska kriza odraziti i na zdravstveni sistem u Bosni i Hercegovini, te je potrebno hitno djelovati kako bi se posljedice ublažile.

S obzirom da su entitetske vlasti već pripremile programe mjera za ublažavanje krize, zaključeno je da bi trebalo izdvojiti one koje se odnose na oblast zdravstva.

Te aktivnosti objedinit će Ministarstvo civilnih poslova i tako sačiniti plan Bosne i Hercegovine za ublažavanje posljedica krize na zdravstveni sektor, koji će biti predstavljen Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Ocijenjeno je da treba učiniti napor da se održi finansiranje zdravstvenog sistema, dodatno ojača saradnja između Ministarstva civilnih poslova i entitskih ministarstava, odnosno Odjela za zdravstvo Distrikta Brčko, te posebna pažnja posveti potrebama siromašnih i potencijalno ranjivih grupa.

Ministri su izrazili spremnost da o poduzetim mjerama i efektima njihovog provođenja razgovaraju na nekoliko međunarodnih konferencija.

Očekuju se i kontakti s ministrima zdravlja zemalja regiona, te bi u razmjeni iskustava mogle biti definirane i naredne mjere za prevazilaženje posljedica svjetske ekonomske krize.