Panel diskusija
43

Obraćanje Emira Suljagića, Munire Subašić i drugih u UN-u povodom rezolucije o genocidu u Srebrenici

N. V.
U Ujedinjenim narodima se održava panel diskusija o genocidu u Srebrenici, koja za cilj ima detaljnije se udubiti u problematiku obilježavanja genocida u Srebrenici i važnost tog događaja.

Između ostalog, na panel diskusiji govore ambasador BiH pri UN-u Zlatko Lagumdžija, koji je na neki način moderator razgovora, predsjednik Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić te predsjednica udruženja Majke Srebrenice Munira Subašić.

Na ovom linku pratite njihova obraćanja. Pojedini se obraćaju na engleskom, pojedini na bosanskom jeziku, a na stranici UN-a imate opciju koji audio želite da slušate - s prevodom na engleski (ili neki drugi jezik) ili originalno onako kako govore na sjednici trenutno.

U UN-u je inače predložena rezolucija o genocidu u Srebrenici , koja za cilj ima proglasiti međunarodni dan sjećanja na gneocid nad Bošnjacima, koji se na tom prostoru dogodio od 1992. do 1995. godine.

"Spisak zločina počinjenih u to vrijeme je ogroman, ali je Srebrenica, bez sumnje, postala njegovo najmračnije poglavlje. Prethodno proglašena 'zaštićenom zonom' UN-a, 8.372 žene, muškarca i djece sistematski su pogubljeni u julu 1995. u gradu Srebrenici i oko njega, najvećem zločinu na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata, koji su međunarodni sudovi proglasili genocidom. To je mučan podsjetnik na posljedice neprovjerene etničke mržnje i političkog neuspjeha", navodi se u opisu panel diskusije.