BiH
0

General Castagnott novi komandant EUFOR-a

FENA
Italijanski generalmajor Stefano Castagnott preuzeo je danas dužnost komandanta Snaga Evropske unije (EUFOR) od španskog generalmajora Ignacija Martina Villalaina na svečanoj ceremoniji u bazi Butmir, održanoj u prisustvu visokih predstavnika međunarodne zajednice i bh. zvaničnika.

Generalmajor Castagnott je boravio u BiH krajem 1995. godine i kasnije je služio u sastavu SFOR-a.

Rekao je da je tada cilj bio sprječavanje ponovnog izbijanja rata, dok je danas svjestan da će raditi u zemlji koja je bitno drugačija i koja je spremna da krene ka evroatlantskim integracijama. Zato će njegov cilj biti nastaviti održavanje stabilnog okruženja u zemlji.

Dosadašnji komandant Villalain je istaknuo da su za vrijeme njegovog mandata bh. agencije za provođenje zakona s uspjehom održavale sigurno i stabilno okruženje, te nijednom nije bila potrebna EUFOR-ova intervencija.

To je, po njemu, jasan pokazatelj zrelosti i napretka bh. institucija.

Vojni predstavnici EU koji su prisustvovali svečanoj ceremoniji prenijeli su poruku visokog predstavnika EU za zajedničku sigurnosnu i vanjsku politiku Javiera Solane da nikakva odluka o promjeni mandata EUFOR-a nije donesena, ali da Brisel prati razvoj situacije i da će u skladu s tim donositi odluke.