Zadovoljan učinkom OHR-a
0

Gavrić: Zrela odluka o zamrzavanju supervizije u Brčkom

SRNA
Miroslav Gavrić
Miroslav Gavrić
Gradonačelnik Brčko distrikta Miroslav Gavrić izjavio je da ga raduje činjenica što stranci napokon odlaze iz distrikta, a odluku o zamrzavanju supervizije u distriktu ocijenio je veoma zrelom.

"Sada na nama ostaje da vodimo bitku sa svakidašnjicom i da radimo sami, a mislim da imamo kapaciteta i mogućnosti da se uspješno nosimo sa problemima koji nas sustižu”, rekao je Gavrić, povodom jučerašnjeg prestanka rada Kancelarije OHR-a u Brčkom.

On je izrazio posebno zadovoljstvo onim što je Kancelarija OHR-a učinila u tom gradu u proteklih deset godina.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Esad Atić konstatovao je da međunarodna zajednica u posljednje dvije godine boravka u Brčkom nije posezala za svojim ovlašćenjima, a da su lokalni političari za to vrijeme sve više preuzimali odgovornost na sebe.

"Iskreno se nadam da će i u narednom periodu sve političke opcije, koje participiraju u političkom životu i izgradnji distrikta, biti na visini zadatka i da ćemo svi zajedno raditi za dobrobit ove naše lokalne zajednice”, rekao je Atić.

Zamjenik gradonačelnika Anto Domić ocijenio je da je nakon punih 12 godina od uspostavljanja distrikta krajnje vrijeme da se testiraju lokalne vlasti i svi stanovnici Brčko distrikta, da preuzmu odgovornost o svojoj sudbini i o kreiranju života na ovim prostorima.

"Značaj OHR-a bio je nemjerljiv u kreiranju multietničkog društva i u razvijanju tolerancije i suživota. Vjerujem da smo zreli da možemo samostalno se dogovarati i donositi odluke u korist svih građana distrikta, ma kakve one bile", ocijenio je Domić.

Atić i Domić ocijenili su "važnom činjenicu da se supervizija ne zatvara, te da i dalje postoje mehanizmi zaštite za Brčko distrikt".