Zadovoljan rezultatima KCUS-a
0

Gavrankapetanović: Linearni akcelerator u funkciji početkom 2012.

FENA
Gavrankapetanović sa kolegama
Gavrankapetanović sa kolegama
Direktor Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) Faris Gavrankapetanović zadovoljan je rezultatima što ih je ta medicinska ustanova postigla u ovoj godini, te istaknuo napore koji se čini da rezultati budu i bolji u narednoj godini.

Među najznačajnijim rezultatima u ovoj godini izdvojio je Centar za srce Klinike za kardiohirurgiju na šestoj etaži Centralnog medicinskog bloka (CMB) sa 12 kreveta intenzivne njege i 23 kreveta stacionara, sa dvije operacione sale od kojih je jedna hibridna - prva takve vrste u BiH i sala za invazivnu kardiologiju.

Po njegovoj ocjeni, drugi veliki korak u ovoj godini svakako je nabavka aparata linearni akcelerator, koji bi trebalo da bude pušten u punu funkciju početkom 2012. godine.

Taj aparat lociran je na Klinici za onkologiju, a namijenjen je za terapiju pacijenata koji su na zračenju. Zamijenio je onaj star dvadeset jednu godinu koji je - tri puta knjigovodstveno amortiziran. Aparat je nabavljen iz sredstava KCUS-a na odgođeno plaćanje, a vrijednost aparata je dva miliona eura.

Gavrankapetanović FENI kaže da je u strateškom planu za narednu godinu svakako i izgradnja 11 operacionih sala intenzivne njege sa 24 kreveta na šestoj i dijelom na sedmoj etaži Centralnog medicinskog bloka. Za te poslove nedavno je završen odabir izvođača radova.

"Dio opreme je nabavljen i ide preko Zavoda zdravstvenog osiguranja KS (ZZOKS). Očekujemo da bi građevinski radovi mogli biti završeni do kraja juna naredne godine, a uporedo sa građevinskim radovima ići će i instalacija opreme“, kazao je Gavrankapetanović.

On je to okarakterizirao kao ključnu stvar u narednoj godini, ali i naveo da je za 2012. godinu planirano još nekoliko važnih nabavki uglavnom najvećim dijelom podržanih od Zavoda za zdravstveno osiguranje KS-a.

Tako ističe da je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu nabavio preko Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo PET/CT aparat, prvi u BiH, koji će dodatno unaprijediti dijagnostiku, a samim tim i tretman malignih oboljenja. Radi se o aparatu, koji prepoznaje metastaze.

"Naši pacijenti su zbog tog aparata ranije išli u Mađarsku i Austriju. Odnedavno u Hrvatskoj imaju četiri takva aparata, a ima ih i Slovenija i Srbija. U postupku nabavke su Crna Gora i Makedonija", navodi.

Taj aparat zahtijeva posebnu zaštitu zbog nivoa zračenja i treba biti smješten u tzv. olovne komore.

"Također, preko ZZOKS-a u toku je nabavka PACS sistema, savremenog načina komunikacije radiološke slike, što će u konačnici povećati efektivnost rada KCUS i time smanjiti liste čekanja Klinike za radiologiju", kazao je direktor Kliničkoga centra Univerziteta Sarajevo Faris Gavrankapetanović, te uime te medicinske ustanove zahvalio Federalnom Ministarstvu zdravstva BiH, Ministarstvu zdravstva KS-a i Vladi KS-a.