Besplatni pregledi od 7. do 11. maja
66

FOTO / Gavrankapetanović: Cilj je rano otkrivanje i prevencija melanoma

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Konferencijom za medije danas je u prostorijama Instituta za naučno-istraživački rad i razvoj Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu obilježen Evropski dan borbe protiv melanoma.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Kako je na samom početku istakao dr. Faris Gavrankapetanović, melanomi su ustvari zloćudni tumori kože. I ove godine će na dermatovenerološkoj klinici KCUS-a od 7. do 11. maja biti održana akcija pružanja besplatnih dermoskopskih pregleda lezija kože sumnjivih na karcinom.

"Želio bih naglasiti važnost ove akcije, koja ima za cilj rano otkrivanje, prevenciju i podizanje svijesti građana o opasnosti nepromišljenog ponašanja na suncu, o štetnim posljedicama UV zraka te o važnosti pregleda mladeža. Temeljni cilj projekta je rano otkrivanje melanoma, što na kraju rezultira uspješnim liječenjem i visokom stopom preživljavanja", kazao je Gavrankapetanović.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Zamjenik Visokog predstavnika u BiH Renzo Davidi je kazao kako je ovo vrlo važan događaj, jer je ovo oboljenje sve češće te je bitno ukazati na opasnosti koje proizilaze iz toga.

"Ovo je dobar pokazatelj kako se BiH može uključiti u programe koji su rasprostranjeni širom Evrope. Ja ću reći neki svoj lični stav kao poruku ostalim. Iako većina nas voli sunce, ljeto i kupanje, moramo biti svjesni posljedica uzrokovanih prevelikim izlaganjem sunčevim zrakama. U tom slučaju moramo slušati savjete i upute stručnjaka u ovoj oblasti", istakao je Davidi.