Odlazi s funkcije
171

Francuska ambasadorica Claire Bodonyi: Bh. političarima nije cilj pomirenje ni zajednički život

Piše: El. B.
Claire Bodonyi (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Claire Bodonyi (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Francuska ambasadorica u BiH Claire Bodonyi krajem ovog mjeseca napušta BiH. Iako ističe da su tri godine boravka u BiH malo, kraj mandata je odlična prilika da se otvoreno razgovora. Tom prilikom rezimirala je utiske, govorila o svom iskustvu u BiH i evropskom putu naše države konstatujući da je problem to što cilj političara nije isti.

"Kad dođete u ovu zemlju dobijete veoma snažan utisak da je to zemlja koja je propatila. To se posebno osjeća kad dolazite iz zemlje koja decenijama nije doživjela rat. U isto vrijeme ipak smo u evropskoj zemlji koja se ne razlikuje od zemalja koje se nalaze u blizini Francuske", rekla je Bodonyi.

Ono što će nositi kao uspomenu na BiH je "umijeće življenja" i velikodušnost.

"Jednostavno ljudi znaju kako što bolje živjeti. Ono što je zajedničko svima u svim dijelovima BiH je velikodušnost, vjerovatno je bolna prošlost razlog, ali je sigurno da ste u stanju obratiti pažnju na drugoga i da vam je stalo do toga kako se on osjeća", rekla je.

Dodaje kako u BiH nije jednostavno biti ambasador.

"Nameće nam se uloga koju bar Francuska ne želi prihvatiti. Mi ne želimo biti aktivni akteri ni uplitati se u politički život zemlje. To naše odbijanje ima za posljedicu nesporazume koji nastaju, prebacuje nam se što ne želimo biti školski učitelji BiH, ponekad nas se smatra glupima, a dosta vremena se troši u pronalaženju načina za manipuliranje nama. Sve grupe su to pokušavale", rekla je odlazeća ambasadorica.

Ucjene svakodnevne

Kada je riječ o evropskom putu BiH, što je interes Francuske, ističe da u našoj državi nemaju puno partnera koji rade bez posljednje misli te da su često evidentne i ucjene vezane za unutrašnje svađe, a posljednji primjer toga je, kaže, Zakon o akcizama.

"Napravite akciju na ulicama o tome zna li iko o čemu se tu radi. Naglašavam da ja ne zamjeram ljudima koji ne poznaju tehničke detalje. Ja zamjeram onima koji znaju detalje, ali ih loše objašnjavaju ili ih koriste da neargumentirano odvrate ljude od onoga što je bitno. Kasnije, iza zavjese, dešava se to da ambasadori EU pokušavaju objasniti političarima da ona druga objašnjenja koja su dobili nisu dobra ni ispravna, a u isto vrijeme političari su se već obavezali da će provesti reforme među kojima je i taj zakon. Sve su to već potpisali u pismu kada su potpisali sporazum s MMF-om", rekla je.

Naglašava da se ucjene svakodnevno dešavaju i objasnila da se taj scenarij ponavlja svaki put kad ambasadori idu kod političara zbog različitih demarša, umjesto da političari to rješavaju u parlamentu.

"Mislim da bi političari u BiH već od sutra mogli početi raditi na pomirenju, ali sigurno ne promoviranjem i korištenjem semantike koja uključuje termine kao što su rat, zločin, zaštita ili odbrana. To plaši ljude", rekla je.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

"Dovoljno je raditi zajedno na jednom zajedničkom projektu, a takva vrsta volje ne postoji u BiH. Mi smo predložili evropski projekt, ali možemo konstatovati da ovdje nema volje da se na tome radi. Istina je da uvijek postoji više puteva da se dođe do cilja i ovdje ne govorim o političkim različitostima, već o činjenici da cilj nije isti. Nakon tri godine provedene ovdje mogu konstatovati da cilj nije ni pomirenje ni zajednički život. Svako se povlači na svoju teritoriju koju on kontroliše, eventualno nelegalnim sredstvima, a ponekad od toga ima finansijsku korist", istakla je odlazeća ambasadorica dodajući kako to nije ono što treba stajati na evropskom putu na koji su se bh. političari obavezali.

Politika je težak posao

Smatra da je težak posao baviti se politikom i da zbog toga nisu svi političari loši, a da sada oni koji su zaista sposobni mogu podići stvari na jedan viši nivo.

Na pitanje hoće li Francuska i Evropska unija slijediti Washington kada je riječ o crnoj listi na kojoj se početkom godine našao i Milorad Dodik, odlazeća ambasadorica podsjeća da više ne postoje državne sankcije i da Evropska unija kao cjelina donosi sankcije.

"U ovom stadiju EU je odlučila da nije efikasno uvesti sankcije Dodiku. EU i Francuska smatraju da nema većih teškoća u vezi sa Srbima u BiH. Ponašanje Dodika koji se usprotivio Ustavnom sudu BiH je za osudu, međutim EU i njene države provele su analizu stvari i nisu smatrali da je to toliko ozbiljno. Ipak, postoji okvir za sankcije i za sve one koji bi doveli u pitanje stabilnost BiH postoji mogućnost da budu kažnjeni", rekla je Bodonyi.

Prokomentirala je i ohrabrenja dužnosnika EU koji u našoj državi uglavnom budu iskritikovani.

"Sve zemlje EU su uvjerene da BiH treba biti u Evropi. Međutim, svako se izražava na svoj način. Gospođa Mogherini više ohrabruje, dok Hahn daje praktična pitanja i može biti operativniji i reći na kojim pitanjima treba više raditi. Znam da se loše primaju ta ohrabrenja koja su inače preblaga, ali tu se obraćamo suverenoj državi, a vi trebate vidjeti kako ćete upravljati svojim evropskim putem", istakla je.

S ambasadoricom Francuske razgovarali smo i o kulturi u BiH. Naša sagovornica podsjeća da BiH ima izuzetno dobre autore, književnike, muzičare, slikare koji nisu dovoljno izloženi ni prezentirani bh. stanovnicima.

"Ono što me dosta obilježilo ovdje je muzika. Nemojte reći da ne govorite isti jezik jer svi pjevate iste pjesme iz cijele regije. A kultura s velikim K nije ni bošnjačka, ni srpska ni hrvatska već bosanska i pripada svima", poručila je.

Claire Bodonyi rođena je 1972. u Créhangeu (Lorraine). Diplomirala je javno pravo i bivša je studentica Regionalnog instituta za javnu upravu u Metzu. U BiH imala je prvi ambasadorski mandat, a nakon naše države ide u Namibiju.