BiH
0

Forum parlamentaraca o Dodikovoj inicijativi za formiranje instituta za istraživanje genocida u Srebrenici

FENA
Forum parlamentaraca BiH 1990, povodom najave premijera Republike Srpske Milorada Dodika da će pokrenuti inicijativu za formiranje instituta za istraživanje genocida čije će sjedište biti u Srebrenici, smatra da Srebrenica nije mjesto za takvu ustanovu.

U saopćenju za javnost Forum podsjeća da ni na jednom velikom stratištu iz 2. svjetskog rata (Dahau, Auschvitz, ...) ne postoji institut za proučavanje genocida, ali na svakom postoje muzeji.

"To nije slučajna činjenica. Instituti su naučne ustanove, a ne ustanove simboličnog ili političkog karaktera", navodi se u saopćenju.

Forum parlamentaraca BiH 1990 poziva Dodika i Vladu RS-a da inicira osnivanje muzeja u Srebrenici i finansira njegovu izgradnju.

U muzeju genocida u Srebrenici bi, stoji u saopćenju, trebali biti izloženi svi predmeti, dokumentacija i pravna i materijalna faktografija o genocidu počinjenom 1995. godine.

Podsjećajući da se Institut za proučavanje genocida u 2. svjetskom ratu nalazi u Berlinu, glavnom gradu Njemačke, u Forumu smatraju da je glavni grad BiH jedino mjesto za takav institut, a da je Srebrenica (grad spomenik), mjesto za izgradnju muzeja genocida.

"Istovremeno podsjećamo da sličan institut već postoji u Sarajevu i da je potpuno prihvaćen od relevantnih međunarodnih institucija i ustanova. Dodik i Vlada RS-a mogu ostvariti kontakte i prihvatiti ponuđenu saradnju s Institutom u Sarajevu uključivanjem stručnjaka s Banjalučkog univerziteta i materijalnom i finansijskom podrškom", navodi se u saopćenju.

Forum parlamentaraca također smatra da bi i eventualna inicijativa Vlade RS-a za osnivanje novog instituta na državnom nivou i u glavnom gradu države bila potpuno prihvatljiva i imala bezrezervnu podršku.