Nakon sumnji Mehmedovića
25

Forto: Podjela RAK-a je nemoguća, kancelarije u Banjoj Luci i Mostaru već postoje

N. V.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Nakon što je zastupnik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović iznio sumnje u to da se u RAK-u prave planovi za podjelu institucije, pitali smo resornog ministra Edina Fortu šta zna o tome.
Mehmedović je kazao da je RAK umjesto nezavisna državna institucija postala vlasništvo jednog čovjeka i jedne partije, aludirajući na SNSD. Osim toga je iznio sumnje u postojanje plana da RAK bude podijeljen, a što bi bilo učinjeno formiranjem kancelarija u Mostaru i Banjoj Luci.

Poručuje kako je taj plan već započet prebacivanjem operativnog centra i rezervnog dispečerskog centra na Pale, a da je jedan od ciljeva i prebacivanje kancelarije u navedena dva bh. grada.

Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto je za Klix.ba kazao kako te kancelarije već postoje, ne navodeći za šta se one koriste.

Mehmedović je postavljanjem zastupničkih pitanja pokušao saznati za šta se koriste te kancelarije te navodi da je za opremanje kancelarija još prošle godine zatraženo ukupno pet miliona KM.

Prije godinu dana su zatražili od Vijeća ministara da im se obezbijedi opremanje prostora, u Banjoj Luci tri miliona KM, a Mostaru dva miliona KM, što bi bilo uzeto od akumuliranog viška prihoda", rekao je.

Forto kategorično poručuje da je podjela RAK-a nemoguća. Međutim, ne odgovara na pitanje da li je moguće da u RAK-u postoje takvi planovi.