Intervju za Klix.ba
20

Forto o radu Vlade KS: Za kratko vrijeme ne može konkretnije, SDA se bavi konstrukcijama

A.D.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je u intervjuu za Klix.ba govorio o rezultatima Vlade koju predvodi u proteklih šest mjeseci. S njim smo razgovarali o sve žešćim kritikama SDA na račun aktuelnog saziva izvršne vlasti u KS, zatim o situaciji u vezi s imenovanjem Kristine Ljevak kao direktorice TVSA, reviziji usluga preduzeća Rad, isključenjima s vodovodne mreže, infrastrukturnim projektima, novom IT parku u Sarajevu...

No, na početku intervjua upitali smo ga kako komentira informaciju o tome da je Vlada KS tek osnovanom udruženju - Institutu za kulturu i umjetnost dodijelila sredstva od 200.000 KM te u kojoj mjeri je u tome ulogu igrala Naša stranka.

''Stari saziv Vlade i Skupštine KS je još 2017. izglasao uvrštavanje ove stavke u budžet. Jučer je ministar Kurić objasnio namjenu instituta. Ova Vlada nije isplatila ni marku institutu, jer još nije ni zaživio. Što se tiče dijela pitanja o učešću članice Naše stranke u formiranju projekta, ta osoba je radila u resornom ministarstvu godinama prije ulaska Naše stranke u vlast u kantonu. Ovo je bio očit pokušaj diskreditiranja stranke plasiranjem insinuacija i neistina. Da bismo još jednom pokazali koliko smo ozbiljni da budemo najtransparentnija i pravičnija Vlada do sada, pozivam sve koji su zainteresovani i žele da provjere ispravnost procesa i odlučivanja, da to i učine", poručio je Forto u intervjuu za naš portal.

U najkraćem, nakon pola godine rada, šta je to opipljivo, konkretno, šta je ova Vlada osigurala građanima?

Sarajevo je čistije! Trebate vidjeti sreću na licima poslovođa u firmama Rad i Park otkako su postali centralne figure velike kantonalne akcije. Ljudi žele raditi, ali ih morate podržati. Da biste imali dodatnih vidljih rezultata, moramo dobiti i dovoljno vremena.

Neki sektori su tako zapušteni da trebaju mjeseci samo da se izvrše pripreme. Evo, mi smo već krajem februara odlučili da ćemo budžetske stavke EBRD kredita namijenjene za javni prijevoz prvo iskoristiti za nabavku novih 20 trolejbusa. Od donošenja te odluke je prošlo tri mjeseca i mi imamo spreman tender, čiju objavu očekujem svaki dan. Nakon toga slijede pregovori pa proizvodnja i isporuka. Nadam se novim trolejbusima u prometu već krajem ove godine.

Isto tako smo pokrenuli projekte energijske efikasnosti, štednje energije u javnim, a uskoro i privatnim zgradama i kućama. Neke skele su već podignute, ali očekujemo 40-ak novih vrlo brzo. Vjerujte, od čvrste odluke da nešto učinite do realzacije trebaju mjeseci, a nekad i godine. To su ove vidljive stvari na ulici.

S druge strane, ova Vlada je najviše napravila na administrativnim suštinskim reformama u borbi za transparentnost i protiv korupcije, i to kroz donošenje i primjenu Zakona o prijavljivanju imovine izabranih dužnosnika, Uredbu o javnim nabavkama, objavom registra zaposlenika i plata, a uskoro i naknada, uvođenjem supervizora u procese zapošljavanja…

Za samo nekoliko mjeseci smo uradili pravu revoluciju u transparentnosti i pristupačnosti. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da je skupštinska većina, koja je izabrala našu vladu, smanjila lična primanja izmjenom zakona. Ako mene pitate, za kratko vrijeme ne može konkretnije.

Ako kažete da imate rezultata, a opoziciona stranka u Katonu Sarajevo SDA tvrdi da ih Vlada KS zapravo nema, da su oni ranije osigurali budžet veći od milijardu, a da vi samo nešto najavljujete, kome onda građani da vjeruju?

Mislim da su se građani već opredijelili. Podrška na ulici, društvenim mrežama, među poznatima i nepoznatima, sve jasno ukazuje na to da smo uspjeli pružiti nadu da je promjena ne samo moguća, već i pokrenuta. To je podstrek, ali i odgovornost.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Opozicija ima samo jedan posao, a to je da ukazuje na slabosti vlasti. Naša opozicija se više bavi konstrukcijama nego što ukazuje na stvarne manjkavosti. I mi možemo biti bolja vlast, a oni definitivno mogu biti bolja opozicija.

Što se tiče budžeta, njega pune građani i privatni sektor. Rekao bih da je budžet ovoliki uprkos, a ne zahvaljujući sadašnjoj opoziciji.

Zapošljavate li nesposobni kadar, kako to SDA tvrdi?

Imate li neki konkretan primjer?

Dirnuli ste, rekao bih, u osinje gnijezdo: revizija i kontrola usluga Rada, na spisku su "velike ribe", dok je isključenje određenih subjekata s vodovodne mreže, posebna priča. Strahujete li da vam se ove akcije obiju o glavu?

Iskreno vjerujem da u svim strankama velika većina želi pošteno graditi državu. Uvjeren sam da se pošteni građani u svakoj stranci raduju kada se pojedincima ukidaju nezaslužene, a pogotovo nezakonite privilegije. Zbog toga vjerujem da se nama nema šta obiti o glavu. Vjerujem da pravednije pružanje komunalnih usluga i u SDA može samo pozitivno odjeknuti. A mi ne strahujemo. Nastavljamo raditi svoj posao bez obzira na priče o mogućoj smjeni.

Molim za konkretan odgovor: Šta je sa slučajem aktuelne vršiteljice dužnosti TVSA Kristine Ljevak? Otkada je imenovana ne stišava se bura, sada stižu informacije da ona to više neće biti. Kakva je vaša uloga u svemu ovome, ako su tačni medijski navodi?

Kristinu je opozicija brutalno napala zbog svog imena. Mislim da je većina javnosti osudila te napade i Vlada je u takvoj situaciji potpuno uz nju.

Glasine o njenom ostanku su proizašle, čini mi se, i iz nerazumijevanja procesa imenovanja u javne firme. Kristinu je ova vlada imenovala kao nestranačku eksperticu. Imenovali smo je bez konkursa za vršiteljicu dužnosti na period do tri mjeseca kako zakon i predviđa.

Njena uloga je da zajedno s vršiteljima dužnosti iz Nadzornog odbora pripremi firmu za tranziciju i provede javni konkurs. Na konkursu je potrebno da pobijedi najbolji kandidat. U ovom trenutku ne znam je li se Kristina prijavila na konkurs, a ako i jeste, ne znam da li će biti odabrana. To i jeste poenta otvorenog konkursa, zar ne? Ne zna se ko će pobijediti.

Kako se lično nosite s "udarcima" jer ste na čelu izvršne vlasti? Premijerska fotelja je možda najužarenija. Niste više u zakonodavnoj vlasti, a ranije ste otišli i iz privatnog sektora...

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Iskreno, nikad nisam ovoliko radio. Znao sam da u izvršnoj vlasti, za razliku od zakonodavne, ima puno posla, ali ovo je stvarno nevjerovatan ritam. Toliko je dinamično da i ne razmišljam o pritiscima i svom statusu. Samo pokušavam obaviti što više korisnih stvari, a što manje se baviti pretpostavkama. Najveća razlika u odnosu na privatni sektor je vlasništvo. Imate jednog gazdu ili ste gazda. U politici je to vrlo fluidan odnos skupštine, stranaka, članova vlade, administracije, firmi, institucija i ideja.

Hoće li ova Vlada KS preživjeti mandat, s obzirom na konstantne udarce iz opozicije koja malo-malo najvljuje rekonstrukciju? Imate li podršku međunarodne zajednice da nastavite raditi započeto?

Mislim da su sve dosadašnje rekonstrukcije najavljene, jer opozicija ima gomilu direktora i funkcionera koji panično traže alternative pa ih stranka tako umiruje. Iskreno, mi radimo i planiramo mandat od četiri godine. Ako se nešto desi prije toga, nećemo se panično držati za fotelje. Što je demokratska tranzicija dostojanstvenija, to jest, što je smjena vlasti mirnija, država je jača. A svi volimo svoju državu.

Sretan sam zbog podrške međunardne zajednice. Oni su osjetili da bez ičijeg pritiska radimo reformske procese i razvijamo dobre prakse, posebno u polju unapređenja okoliša i antikorupcijskih mehanizama. Zahvalni smo na svakoj pomoći. Da li će Sarajevo uskoro dobiti IT park sa stotinama novih radnih mjesta, tarifni sistem u tramvajskom saobraćaju s pratećom infrastrukturom, završene rekonstrukcije saobraćajnica, Prvu transverzalu? Kakvi su daljnji planovi?

Budući tehnološki park je predviđen regulacionim planom na Šipu u Opštini Centar. Vlasnik polovine zemljišta je opština, dok drugu polovinu ima kanton. Ovo će biti najbolji test saradnje kantonalnog i lokalnog nivoa vlasti. Mi smo u rebalansu budžeta za 2019. predvidjeli investiranje u infrastrukturu u ovom parku, kako bismo olakšali budućim investitorima. Očekujem da što prije tu zemlju damo na međunarodnu javnu licitaciju zajedno s opštinom. Nadam se potpunoj saradnji opštine.

Tarifni sistem u javnom prijevozu je u pripremi i očekujemo početak uvođenja do kraja ove godine. Prije toga moramo donijeti Zakon o javnom prijevozu kojim ćemo ustanoviti agenciju ili direkciju za javni prijevoz. Ovo tijelo će propisati tarifni sistem, način naplate, standarde u prijevozu za sve prijevoznike pa i cijene.

Prva transverzala i drugi projekti cesta su opterećeni otkupom privatnog zemljišta. Po zakonu, opštine su dužne privesti eksproprijaciju do kraja. Imajući u vidu da su na trasama nikli razni biznisi uz podršku istih tih opština, jasno je da proces nekad ide presporo. Sve što je u ovlasti kantona rješavat će se najbržim mogućim načinima.