Prijedlog Parlamentu FBiH
0

Formiranje stalnog tijela protiv kriminala i korupcije

FENA
Stanko Primorac
Stanko Primorac
Na inicijativu Stanka Primorca, dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i člana Hrvatske stranke prava, Zakonodavnopravna komisija tog doma zadužena je da s istom komisijom Doma naroda PSFBiH predloži Parlamentu odluku o formiranju stalnog parlamentarnog tijela čiji će mandat, kako je načelno rečeno, biti praćenje i proučavanje svih vidova korupcije i kriminala u zemlji radi njihovog sprečavanja.

Djelokrug rada takve komisije bit će preciznije uređen traženom odlukom, rečeno je danas na sjednici Predstavničkog doma u Sarajevu.

Primorac je jučer, kada je otvorena ova 11. po redu sjednica, inicirao, a većina poslanika prihvatila, da se mimo ranije najave, u njen dnevni red uvrsti formiranje parlamentarnog tijela protiv kriminala i korupcije.

Sastavni dio njegovog istupa za govornicom, koji je on nazvao malim ekspozeom i na čijem je koncu uslijedio prijedlog o formiranju takvog tijela, bile su oštre riječi na račun Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZBiH) kao "dobro ustrojene kriminalne organizacije" koja se bavila "osmišljavanjem i poticanjem političkih ubojstava, ucjenama i prijetnjima te premlaćivanjem osoba koje su obnašale najodgovornije funkcije".

Primorac ističe da za svoje tvrdnje ima dokumentovane dokaze.

Šefovi HDZ-a, rekao je, bili su daleko od ratne opasnosti 90-ih godina prošlog vijeka, neki od njih do polovine rata u redovima Jugoslovenske narodne armije.

I tada i danas oni su pljačkali, varali i zaluđivali hrvatski narod, naveo je Primorac.

"Stručnjaci koji su sve ovo osmišljavali i danas su na raspolaganju ovoj stranci, a mene i moje kolege nazivaju izdajnicima. Najveći izdajnici hrvatskog naroda nazivaju nas izdajnicima, a najveći bezbožnici zovu nas bezbožnicima", njegove su riječi.

Izvinio se rijetkim pripadnicima HDZ-a na koje se ne odnose njegove riječi, kako je naveo, te najavio političku borbu protiv "najveće kriminalne organizacije".

Rekao je da će uskoro nadležnom tužilaštvu podnijeti kaznene prijave protiv više od 20 osoba, među kojima su većina članovi bivšeg saziva Vlade Federacije BiH, kao i protiv rukovodilaca velikog broja javnih preduzeća te onih koji nisu spriječili kriminal, a bili su obavezni.

Na Primorčev istup jučer je reagirao predsjednik poslaničkog Kluba HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Marinko Čavara.

"To je izlaganje ispod svakog nivoa", ocijenio je Čavara uz opasku da ne želi detaljnije komentirati izjave "osoba koje ne poštuju volju svog naroda i rade protv njegove volje".

"Ovo je jad i bijeda hrvatskog naroda", zaključio je on o istupu kolege Primorca.

Prijedlog za osnivanje parlamentarnog tijela nema veze s uvodom koji je Primorac napravio o HDZ-u BiH, kazao je još Čavara.

Dvodnevna, 11. sjednica Predstavničkog doma, na kojoj je većinom glasova uvažena inicijativa dopredsjedavajućeg Stanka Primorca, okončana je kasno popodne.

Datum naredne bit će poznat naknadno.