BiH
0

Formiranje ekoloških ostrva u općini Novi Grad

FENA
Udruženje za zaštitu prirode, rijeka i okoliša EKO-PRO počelo je s implementacijom projekta "Formiranje ekoloških ostrva u urbaniziranom dijelu općine Novi Grad Sarajevo", saopćeno je danas iz ovog udruženja.

Projekt se implementira iznosima SECTOR programa Regionalnog centra za okoliš za srednju i istočnu Evropu (REC), a finansira ga Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Najavljeno je da će projekt biti implementiran od godinu dana (od 1. juna 2007. do 1. juna 2008.).

U cilju osiguranja napretka i urbano održivog razvoja Općine Novi Grad Sarajevo, unapređenja stanja okoliša i javnog zdravlja, te u cilju poboljšanja uvjeta života svih stanovnika općine, izrađen je LEAP dokument za Općinu Novi Grad, u čijem okviru se na listi prioritetnih problema u oblasti zaštite okoliša koje treba rješavati nalazi se i ovaj projekt.

Primarni cilj projekta je poboljšanje kvaliteta zraka, urbanog i održivog razvoja te kvaliteta života i zdravlja ljudi kroz uspostavu malih površina "ekoloških ostrva" pošumljenih autohtonim vrstama zimzelenog i listopadnog drveća, kako u zonama kolektivnog stanovanja, tako i u zonama individualnog stanovanja i industrijskoj privrednoj zoni.

Najveću funkciju "ekološka ostrva" imaju u zonama kolektivnog stanovanja gdje vrše amortizaciju zagađenja zraka, onemogućavaju pregrijavanje velikih stambenih blokova, pružaju mogućnost rekreacije i humaniziraju životnu okolinu.