Kod autobuske stanice
172

Fontana u Mostaru za koju je izdvojeno milion KM nije u funkciji, razlog nije poznat

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Fontana od crnog granita, koja se nalazi u kružnom toku kod autobuske stanice u Mostaru, u čiju izgradnju je tokom prošle godine uloženo milion KM, sada ne radi, a crni granit od vode iz fontane poprimio sasvim drugi izgled.
Razlog zbog kojeg fontana ne radi za sada nije poznat, ali izaziva komentare građana koji su se njenoj izgradnju protivili od početka do završetka i puštanja u rad.

Podsjetimo da je izgradnja kružnog toka sa fontanom u Mostaru izazvala brojne reakcije, te su mnogi od njih kazali kako se ne uklapa u taj ambijent grada i da zaklanja pogled, a građani su tražili da se preispita valjanost projekta od miliona KM.

Tadašnji direktor zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara Salem Bubalo se od cijele priče ogradio te za vrijeme izvođenja radova za Klix.ba kazao da ni on nije zadovoljan stanjem na terenu te da ni on nije saglasan s tim projektom.

"Zavod za prostorno uređenje Grada Mostara je radio saobraćajno rješenje kružnog toka i to je ispoštovano kroz Regulacioni plan koji je usvojen i objavljen. Ali samu fontanu, njen izgledi i projektantski dio mi nemamo i ograđujem se od onoga projekta fontane o kojem ne znam ništa. Mogu samo reći da je kontra kompletnom dizajnu onoga prostora", kazao je tada Bubalo za Klix.ba odbacujući svaku odgovornost za arhitektonski koncept fontane koji ne podržava.

Smatra kako na tom lokalitetu visina fontane nije smjela biti veća od pola metra, te da se u njoj mogao uraditi vodoskok ili iluminacija koja bi prostor oplemenila, a nikako dozvoliti da se dovede do stvaranje bedema što je među građanima izazvalo brojne reakcije i negodovanja.