BiH
0

Fondacija Srebrenica-Potočari započinje drugu fazu projekta

NINA
Fondacija Srebrenica-Potočari predstavila je danas u Sarajevu programsku osnovu za idejno rješenje memorijalnog centra i memorijalne sobe u kompleksu Fabrike akumulatora.

Zahvaljujući britanskoj ambasadi u BiH i Suzanne Bardgett, projekt direktoru spomen sobe, fondaciji je doniran projekt ''Crne sobe''. U njoj će se kontinuirano prikazivati film pod nazivom ''Krik iz groba'', a koji će posjetiteljima pričati priču o stvarima koje su se u Srebrenici događale 1995. Za realizaciju tog projekta vlada Velike Britanije donirala je i 150.000 KM.

''U sobi će biti postavljene male niše s fotografijama i osobnim stvarima koje su pronađene prilikom ekshumacije 40 osoba koje su brutalno ubijene. Time će posjetiteoci moći stvoriti sliku o svakoj osobi ponaosob i shvatiti opseg počinjenog zločina. Crna soba će osigurati dostojanstven prostor porodicama da se prisjete najmilijih, a posjetitioce će natjerati na razmišljanje. Mislim da je to pravi način da se sjetimo svih žrtava srebreničke tragedije'', rekla je Bardgett.

Naime, Fabrika akumulatora je odlukom visokog predstavnika dodijeljena Fondaciji Majke Srebrenice koje su odlučile izgled fabrike u potpunosti zadržati. Čak će biti konzervirani i grafiti koji se unutra nalaze. Iako još nije odlučeno kakav će konačan izgled imati cijeli kompleks, za sada je gotovo izvjesno da će u njemu biti prigodnih komercijalnih sadržaja poput biblioteke, čitaonice, dokumentacijskog centra, istraživačkog laboratorija i sl.

Najvjerojatnije će biti uvažen i jedan od zahtjeva Majki Srebrenice da se na mjestu tragedije ponovno, poput stupa srama, postave zastave UN-a i Nizozemske.

''Ovim otvaramo drugu fazu i ja se nadam da ćemo do 11. lipnja 2005., tj. na godišnjicu masakra, imati gotovu ''Crnu sobu''. Tog bi dana trebalo u Potočarima biti pokopano oko 300 ekshumiranih ljudi. Nadam se da ćemo po završetku prve faze moći odvojiti oko 800.000 KM za izgradnju memorijalnog centra'', rekao je Beriz Belkić, predsjednik Izvršnog odbora Fondacije.

Fondacija je zaokružila financijsku konstrukciju u visini od 13,5 miliona KM za završetak prve faze koja podrazumijeva pokop 8.500 ljudi, izradu nišana i ploča za ispisivanje oko 10.000 imena žrtava.