BiH
0

Fojnički srednjoškolci radili sa štićenicima Zavoda Drin

Klix.ba
Deset fojničkih srednjoškolaca osjetilo je šta znači biti radnik na jedan dan. Naime, u okviru 7. socijalnog dana učenici su boravili u JU Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Drin, radili i družili se sa štićenicima zavoda.

Učenici Zdravstvenog smjera Srednje mješovite škole "Zija Dizdarević" imali su priliku vidjeti kako je raditi na različitim poslovima i osjetiti odgovornost zaposlene osobe, a njihovo prisustvo je uljepšalo dan štićenicima. Srednjoškolci su radili na poslovima psihologa, logopeda, socijalnog radnika, medicinskog tehničara, farmaceutskog tehničara, fizioterapeuta, sportskog instruktora, radno-okupacionog instruktora te projekt menadžera.

Radni dan su započeli u konferencijskoj sali Zavoda, gdje su se okupili i učenici i stručni radnici Zavoda kako bi se upoznali međusobno i objasnili dnevne zadatke. Po završetku smjene učenicima je upisan staž u učeničke radne knjižice.

Sedmi socijalni dan organizovan je u okviru projekta "Volontiraj - Kreditiraj 2013" koje provodi udruženje Infohouse.

Direktorica Zavoda Drin Đenita Karahmet naglasila je kako se radi o jednom izuzetno važnom projektu za zajednicu, a poseban značaj jeste afirmacija mladih i podizanje svijesti lokalne i šire zajednice o osobama sa mentalnim invaliditetom i njihovim mogućnostima.

"Nadamo se da će učenici na najbolji način iskoristiti ovo važno životno iskustvo, čiji cilj je bio unapređenje znanja te jačanje kapaciteta, kao i značaj uloge profesionalne orijentacije kod mladih, koja je važan preduvjet za uspješnu profesionalnu budućnost", istakla je direktorica Karahmet.